Ексголова СЗР Віктор Гвоздь помер після дайвінгу в Єгипті

23:06, 28.05.2021
Ексголова СЗР Віктор Гвоздь помер після дайвінгу в Єгипті

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант Віктор Гвоздь.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант Віктор Гвоздь помер під час відпочинку біля єгипетського міста Дагаб, що за сто кілометрів від відомого курорту Шарм-ель-Шейх.

 

Як інформує Україна молода, факт смерті свого колишнього керівника підтвердили у Службі зовнішньої розвідки у п’ятницю пізно ввечері.

 

«Трагічно загинув керівник СЗРУ 2014–2016 років, український військовик, дипломат, доктор військових наук, генерал-лейтенант Віктор Гвоздь. Україна втратила справжнього Воїна, яскравого представника покоління захисників нової України, для якого захист нашої держави був не обов’язком, а справою честі», - повідомляє СЗР на своїй сторінці у Facebook.

 

За даними ЗМІ, 62-річний Віктор Гвоздь помер після занурення в Червоне море з аквалангом. Його доставили до клініки, але врятувати не змогли. Лікарі кажуть, що колишній очільник СЗР занадто довго перебував під водою.

 

Видання «Оглядач» з посиланням на власні джерела пише, що тіло Віктора Гвоздя виявили на березі моря близько 11:00 біля міста Дагаб. Зазначається, що він досить довго перебував під водою на глибині близько 40 метрів, після чого, ймовірно, надто швидко спробував випливти.

 

«Такі дії можуть спричинити азотне отруєння (декомпресійну хворобу), коли азот у крові розширюється. У важкій формі через це може настати параліч ніг, ураження легень, серця», – пише видання.

 

Рятувальники на місці провели реанімаційні заходи й оперативно доставили Гвоздя в місцеву лікарню. Медики констатували його смерть.

 

Ще кілька днів тому генерал-лейтенант Гвоздь публікував у соцмережах свої світлини з відпочинку разом з єгипетськими інструкторами з дайвінгу. 

 

 

«Позавчора він відправив мені це відео, я пообіцяв йому що в наступному році дожену його і по часу і по глибині занурення… Вже ніколи не дожену. Чому така несправедливість? Чому Господь найкращих забирає так рано?», – написав у Facebook екснардеп і колишній заступник генерального прокурора України Віктор Чумак.

 

У Службі зовнішньої розвідки нагадують, що Віктор Гвоздь очолив СЗР «буремного 2014 року, в найскладніший для України та вітчизняної зовнішньої розвідки період» і зміг у найкоротші терміни організувати роботу розвідки в умовах російської агресії.

 

«Генерал Віктор Гвоздь залишався з розвідкою  і у відставці. Свій багатогранний досвід, ґрунтовні знання і майстерність він щиро й віддано передавав молодим співробітникам, найперше прищеплюючи їм любов до Батьківщини та своєї справи», - додають у СЗР.

 

І висловлюють співчуття рідним, близьким та всім, хто мав честь служити з українським розвідником і людиною честі Віктором Гвоздем.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Український військовий, розвідник та дипломат і науковець Віктор Іванович Гвоздь народився 24 травня 1959 у Тернопільській області.

 

Службу на різних командних і штабних посадах він почав із 1981 року. У 1993-1995 роках брав участь у миротворчих операціях ООН на території колишньої Югославії.

 

Працював на посаді аташе з питань оборони при посольстві України в Хорватії, Боснії і Герцеговині, заступником начальника військово-дипломатичного управління Міноборони, членом делегації України в Раді Безпеки ООН, служив у СБУ. Доктор військових наук (2019).

 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони у 2008-2010 роках за часів президентства Ющенка.

 

Кадровий розвідник, генерал-лейтенант Віктор Гвоздь керував Службою зовнішньої розвідки з 27 лютого 2014-го до 29 квітня 2016 року.

 

Після відставки був президентом незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел».

 

Нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.