На День незалежності оригінал Конституції Пилипа Орлика привезуть до України

11:59, 21.05.2021
На День незалежності оригінал Конституції Пилипа Орлика привезуть до України

Оригінал Конституції Орлика зберігається в Національному архіві Швеції.

Оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика 1710 року влада Швеції тимчасово передасть Україні для експонування до 30-ї річниці незалежності України.

 

Як інформує УМ, подробиці експонування пам'ятки повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook  у п'ятницю.

 

«Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави.

 

Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині», - сказано, зокрема, у пості міністра.

 

Пан Кулеба повідомив, що за дорученням президента Володимира Зеленського МЗС звернулося до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710) для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.

 

«Це були вкрай складні переговори, нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами"2 – зазначив Кулеба.

 

Він щиро подякував Національному архіву Швеції Riksarkivet та особисто його директорці пані Карін Острем Іко за надану можливість представити українцям та численним іноземним гостям цю надзвичайно важливу для історії українського державотворення реліквію. 

 

 

Також Кулеба висловив подяку своїй колезі, Міністерці закордонних справ Швеції Ann Linde за підтримку реалізації цього проєкту.

 

«З українського боку цей історичний результат є спільним досягненням Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Embassy of Ukraine in Sweden / Посольство України в Швеції, міністра Олександр Ткаченко та Міністерство культури та інформаційної політики України і Національний заповідник «Софія Київська» Попереду у нас багато роботи, але спільно ми впораємося.

 

До речі, Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом - Лінчопінгська міська бібліотека погодилась надати для тимчасового експонування в Україні Гетьманську булаву, яка, за легендою, після Гетьмана Івана Мазепи належала Гетьману Пилипу Орлику Я також вдячний бібліотеці за це рішення», - додав на завершення пан Кулеба.

 

Як повідомляла "УМ", напередодні про експонування Конституції Орлика з нагоди 30-річчя Незалежності коротко повідомив президент Зеленський. 

 

Читайте також: Права і вольності від Пилипа Орлика.