Зеленський хоче повернути президентську республіку – Порошенко

17:52, 15.05.2021
Зеленський хоче повернути президентську республіку – Порошенко

Петро Порошенко на форумі депутатів «ЄС» у Львові.

Оточення Зеленського за прикладом Януковича мріє про повернення одноосібної президентської влади. Саме тому настирливе бажання нинішньої влади підім’яти під себе Конституційний суд є вкрай небезпечним для України.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив Петро Порошенко на форумі депутатів «Європейської Солідарності» у Львові в суботу.

 

За його словами, у Зеленського задля контролю над КСУ внесли норму щодо обрання суддів у закон про сільських старост.

 

«Скажіть, яке відношення сільські старости мають до формування Конституційного суду? Де старости – і де Конституційний суд? В одному законі. Це сталося минулого місяця, і зміни в порядку призначення суддів Конституційного суду вони підвели в зміни порядку призначення старост», – обурився попередній президент.

 

І наголосив:  «Це ганьба для України. Це бачив увесь світ. І для чого вони це роблять? Тому що їм потрібен ручний Конституційний суд, який би не заважав, а то ще й допоміг будувати авторитарний режим, узурпацію влади».

 

Лідер «ЄС» припускає, що з огляду на настирливе намагання влади підім’яти під себе Конституційний суд, що «вони за прикладом Януковича вже мріють про повернення Конституції в редакції 1996 року і моделі одноосібної президентської влади».

 

«Перетворити парламентсько-президентську республіку в офісо-президентську», – іронізує Петро Олексійович.

 

І констатував: «У лютому ми ще підтримали рішення РНБО про закриття прокремлівських каналів. Зараз ми сподівалися, що одразу ж будуть пред’явлені суспільству факти тероризму. Більшість суспільства була переконана, що влада керується національними інтересами. Подальші дії дедалі більше переконують в тому, що такий потужний орган як РНБО Зеленського використовується з метою створення режиму особистої влади».

 

На його думку, такий режим в умовах некомпетентної людини сам по собі створює загрозу національній безпеці.

 

«Президентський відосик із засідання РНБО має вищу юридичну силу, ніж Конституція, закони України, рішення Верховного Суду. І чим більше Зеленський стає подібним до Януковича, тим небезпечніше для країни. Я твердо переконаний, що неупереджений суд, свобода слова і вільні вибори – все це потрібно для того, щоби Україну нарешті прийняли до НАТО та Європейського Союзу. І навпаки, якщо цього не буде, двері НАТО для України будуть закритими», – застерігає п’ятий президент.

 

На його думку, це надзвичайно небезпечно в умовах війни проти російського агресора.

 

«Треба мати відповідальну державницьку позицію. І не доводити загрозу існування держави на потребу вашим хворим уявленням про обсяг вашої влади», – резюмує нардеп Порошенко.

 

 
Як повідомляла "УМ", Конституційний суд України отримає нових членів у результаті діяльності конкурсної комісії, яку очолив голова Офісу президента Андрій Єрмак.