Тупицький керує КСУ дистанційно попри відсторонення

14:57, 05.02.2021
Тупицький керує КСУ дистанційно попри відсторонення

Суддя продовжує отримувати заробітну плату в повному обсязі.

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький наразі відсторонений з посади. Попри це суддя продовжує отримувати заробітну плату в повному обсязі.

 

Наразі голова КСУ працює дистанційно. Про це Конституційний Суд повідомив на запит видання "Українські новини".

 

"У зв'язку з недопущенням глави суду працівниками УДО до робочого кабінету, наразі Тупицький змушений виконувати службові обов'язки в режимі дистанційної роботи, яка впроваджена у КСУ на період дії карантину", - мовиться у повідомленні.

 

У КСУ зауважили, що дистанційна робота передбачає оплату праці в повному обсязі і в строки, відповідно до закону.

 

Глава КСУ за 2020 рік заробив понад 3,7 мільйона гривень. Середній розмір зарплати Тупицького становив 309 586,25 гривні. До речі, це у кілька разів більше, ніж заробляють міністри та прем'єр Денис Шмигаль. Такі дані повідомили у КСУ на запит "Радіо Свободи".

 

При цьому в суді зазначили, що указ президента Володимира Зеленського „Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" від 29 грудня 2020 року не позбавляє Тупицького статусу судді Конституційного суду.

 

Більше того, в документі вказано, що "з огляду на законодавчо передбачену процедуру обрання голови суду, згаданий указ президента України не має наслідком відсторонення Тупицького від посади голови Конституційного суду України".

 

КСУ про роботу Тупицького

 

Таким чином, як заявили в КС, виконання головою Конституційного суду дистанційної роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав, а також передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені законодавством України.

 

Нагадаємо, суддю підозрюють у підкупі свідка та наданні завідомо неправдивих свідчень у справі про приватизацію Зуївського енергомеханічного заводу на Донеччині.

 

Офіс генпрокурора викликав Тупицького на допит, однак той не прийшов.
 

Президент Володимир Зеленський на 2 місяці відсторонив суддю від роботи Тупицького відсторонили з посади судді КСУ . Тупицький обурився таким рішення глави держави. У КСУ заявили, що їхню роботу заблокували. Голова КСУ вирішив оскаржити указ Зеленського у Верховному суді. 

 

Як повідомляла УМ, 19 січня голова Конституційного суду України Олександр Тупицький викликав представників Національної поліції до приміщення Конституційного суду через перешкоджання виконанню ним службових обов’язків. У той же час, слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру Тупицькому.