Зеленський запровадив санкції щодо телеканалів Zik, «112 Україна» і NewsOne

23:30, 02.02.2021
Зеленський запровадив санкції щодо телеканалів Zik, «112 Україна» і NewsOne

Телеканали Zik, «112 Україна» і NewsOne заблоковані рішенням РНБО і указом президента.

Президент України Володимир Зеленський підписав і тим самим ввів у дію указ РНБО про введення санкцій проти народного депутата та соратника Віктора Медведчука, Тараса Козака та телеканалів, які номінально перебувають у його власності, а за нефіційними даними належать куму Путіна Віктору Медведчуку: "112 Україна", NewsOne, ZIK.

 

Санкції ввели проти нардепа Верховної Ради від "Опозиційної платформи - За життя" Тараса Козака терміном на 5 років. Під санкції терміном на 5 років потрапили 8 компаній, які володіють телеканалами Козака-Медведчука, відтак, вони фактично заблоковані. Спочатку було припинено мовлення двох телеканалів, а згодом пропав з етеру й NewsOne.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента України в ніч на середу.

 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив з цього приводу: "Шляхом письмового голосування члени РНБО розглядали питання введення персональних санкцій стосовно юридичних та фізичних осіб, які перебувають на території України. З 19 членів Ради національної безпеки і оборони 17 проголосували за, один утримався, один перебуває у відрядженні".

 

Персональні санкції на 5 років проти депутата Козака передбачають блокування його активів, обмеження торговельних операцій, транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, виведення капіталів за межі України, зупинку виконання економічних та фінансових зобов'язань, повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів тощо.

 

Також санкції терміном на 5 років ввели проти ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Нові комунікації», ТОВ «Телерадіокомпанія "112-ТВ"» та регіональних мовників каналу «112-Україна»: «Новий формат», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір», «Партнер ТВ» та «Лідер ТВ».

 

Санкції передбачають блокування активів цих компаній, заборону на виведення капіталів за межі України, зупинку виконання економічних та фінансових зобов'язань.

 

Окрім цього організаціям заборонять користуватися радіочастотами України, надавати послуги з ретрансляції/розповсюдження телепрограм та надання телекомунікаційних послуг, анулюють або зупинять ліцензії та інших дозволи для здійснення діяльності.

 

Також санкції передбачають заборону передавати технології, права на об'єкти права інтелектуальної власності.

 

Відповідно до указу, аналогічні санкції проти Козака і його підприємств можуть ввести й на території США, ЄС та інших держав.

 

Згодом стало відомо, що медіахолдинг «Новини», до якого входять телеканали «112 Україна,» NewsOne та ZiK, заявив, що розцінює рішення РНБО та президента Зеленського як «політичну розправу над невгодними ЗМІ» та анонсував, що боротиметься за право на мовлення.

 

«Звертаємося до президента України: якщо ви закриєте невгодні телеканали, ситуація в країні від цього не покращиться, цифри в платіжках за газ не знизяться, вакцинування від коронавірусу не почнеться, безчинства радикалів не припиняться. Тому займіться справою, а не тим, чим ви займаєтеся», — йдеться у заяві.

 

Зауважимо, ще наприкінці серпня 2019 року в інтерв'ю до з нагоди 100 днів президентства Зеленський натякнув на можливі санкції проти Медведчука: мовляв, його партія «ОПЗЖ» отримує фінансування із закордону, і з цього буде «гучна історія, яка дуже погано закінчиться».

 

Питання про введення санкцій проти телеканалів 112 Україна та NewsOne розглядалося в 2018 році. Тоді парламент направив відповідне звернення до РНБО, але воно, зрештою, так і не призвело до введення санкцій. А у 2019 році запровадити санкції проти телеканалів NewsOne та «112 Україна» пропонувала Служба безпеки України.

 

Народний депутат від політичної партії «Опозиційний блок» Тарас Козак став власником телеканалу «112 Україна» у 2018 році, а вже наступного року купив телеканал ZIK і створив медіахолдинг «Новини» за участі каналів «112 Україна» та NewsOne.