День СЗР: Зеленський не згадав про агресію Росії і роль розвідки у війні

17:41, 24.01.2021
День СЗР: Зеленський не згадав про агресію Росії і роль розвідки у війні

Володимир Зеленський особисто представляв нового керівника СЗР Валерія Кондратюка колективу влітку 2020 року. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський жодним словом не згадав про агресію Росії і про роль розвідників у боротьбі з державою-агресором у своєму вітанні з Днем Служби зовнішньої розвідки України, який відзначається 24 січня.

 

Про це повідомляє Україна молода, проаналізувавши привітання керівництва держави на адресу СЗР у неділю.

 

«Це свято — не просто повернення власної історії і традицій, а й визнання державою вашого величезного внеску у зміцнення її національної безпеки. Нині українська розвідка відстоює і незалежність, і соборність України. Саме в нашій країні сьогодні вирішується майбутнє євроатлантичної безпеки та стабільності», - зазначив глава держави, передає Офіс президента.

 

Президент у своєму вітанні наголосив і про повернення України «до європейської родини», і про дії розвідників на випередження, які «забезпечують захист від зовнішніх загроз», і про відродження країни, яка готова «дати відсіч будь-якому загарбнику».

 

Утім, Зеленський не згадав Росію жодним словом у контексті слів про зовнішні загрози і загарбників.

 

Так само уникав згадок про Росію у своєму вітанні і голова Верховної Ради Дмитро Разумков:

 

«Наша держава вже сьомий рік зі зброєю в руках змушена відстоювати свою територіальну цілісність та суверенітет. Розвідувальна діяльність допомагає ухвалювати важливі державні рішення навіть у найскладніші часи».

 

У контексті війни за суверенітет спікер вказав, де саме це відбувається: «Крім того, робота українських розвідників допомагає зберегти життя тих, хто захищає кордони нашої країни на сході».

 

А голова СЗР Валерій Кондратюк у своєму привітанні співробітникам і ветеранам розвідки узагалі не згадував не лише державу-агресора, а навіть не послуговувався такими словами, як «загарбники», «агресія» чи навіть «захист кордонів на сході».

 

Про агресію Росії у своєму вітанні згадав лише секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов.

 

«Співробітники зовнішньої розвідки України в умовах війни з Російською Федерацією добувають пріоритетну розвідувальну інформацію для прийняття вищим керівництвом рішень зі стратегічних питань національної безпеки. Здійснені з ризиком для життя складні спеціальні заходи з кожним днем наближають нашу перемогу, мир і спокій на українській землі», - назвав речі своїми іменами секретар РНБО.

 

Нагадаємо, що попередній президент України Петро Порошенко у листопаді 2018 року підписав указ про святкування Дня зовнішньої розвідки 24 січня.

 

Справа у тому, що саме 24 січня 1919 року в Українській Народній Республіці було створено перший підрозділ загальнодержавної розвідки.

 

Тож 24 січня 2019 року зовнішня розвідка України на державному рівні вперше урочисто святкувала своє 100-річчя, "віддаючи шану цій славетній сторінці в багатовіковому літописі нашої держави та відроджуючи національну розвідувальну ідентичність".

 

До того, День ЗЗР, згідно з указом Кучми, святкувався 14 жовтня.

 

У жовтні 2020 року президент Зеленський підписав закон про розвідку.