Суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів - НАЗК

13:36, 14.12.2020
Суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів - НАЗК

Голова НАЗК Олександр Новіков звернувся до генпрокурорки та Верховного Суду.

Голова НАЗК Олександр Новіков звернувся до генпрокурорки та Верховного Суду. Він стверджує, що суди безпідставно закривають справи про конфлікт інтересів.


Рішення Конституційного Суду позбавило Національне агентство з питань запобігання корупції можливості складати адміністративні протоколи через конфлікт інтересів.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

 

Однак Кодекс про адмінпорушення передбачає відповідальність за такі дії. Попри це, судді все одно закривають справи про конфлікт інтересів.

 

Через це голова НАЗК написав лист до генрокурорки Ірини Венедіктової та голови Верховного Суду Валентини Данішевської. Новіков наголосив, що протоколи, які склали посадовці НАЗК, є доказами у судових справах.

 

Наразі суди розглядають справи про адміністративні правопорушення за 130 протоколами НАЗК: 16 протоколів склали щодо нардепів, 11 – щодо високопосадовців: члена Центральної виборчої комісії, заступників міністрів, голови та заступника голови Держархбудінспекції.

 

У НАЗК наголосили, що КСУ не визнавав неконституційними ці норми закону "Про запобігання корупції". Однак вже є кілька випадків закриття справ навіть без з’ясування обставин правопорушення.

 

Раніше КСУ скасував певні положення антикорупційної реформи. Зокрема, визнав неконституційним покарання за брехню у деклараціях та обмежив повноваження НАЗК.

 

Як повідомляла УМ, Венеціанська комісія опублікувала термінові висновки щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного Суду України. Також Глава Венеціанської комісії звернувся до Ради, закликавши український парламент вирішити ситуацію з "прикрим" рішенням Конституційного Суду.

 

Венеціанська комісія також рекомендувала Україні змінити законодавство щодо Конституційного Суду.

 

Зокрема, радять передбачити міжнародну підготовку суддів щодо конституційності питань перед їхнім призначенням, а також дещо ускладнити процес визнання норми закону неконституційною.

 

Останнє положення передбачає, що коли судді дійшли такого висновку, то повинні запросити підтвердження Великої палати за запитом президента або парламенту.