Ердоган прилетів до Баку на військовий парад перемоги у війні за Нагірний Карабах

22:14, 09.12.2020
Ердоган прилетів до Баку на військовий парад перемоги у війні за Нагірний Карабах

Президенти Азербайджану і Туреччини Ільхам Алієв і Реджеп Ердоган в Баку, 9 листопада.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган прилетів із дводенним візитом до столиці Азербайджану Баку в середу ввечері.

 

Головна мета візиту: участь Ердогана у військовому параді з нагоди переможного для Азербайджану завершення збройного конфлікту навколо Нагірного Карабаху, який заплановано 10 грудня.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють турецькі і азербайджанській ЗМІ.

 

Президента Туреччини зустрів президент Азербайджану Ільхам Алієв.

 

Відомо, що у помпезному параді також візьмуть участь турецькі військові, які прибули до Баку на початку тижня.

 

Планується, що у параді візьмуть участь понад 3000 військових, 150 одиниць військової техніки, системи протиповітряної оброни, дрони (зокрема турецькі безпілотники Bayraktar TB2) та захоплені у противника трофеї.

 

Експерти зазначають, що Азербайджан, судячи з даних міністерства оборони, серйозно підготувався до військового параду, присвяченого перемозі у війні за Нагірний Карабах.

 

Міністр закордонних справ Азербайджану заявляв перед початком візиту, що Ердоган та Алієв обговорять двосторонні відносини та ситуацію навколо Нагірного Карабаху.

 

На думку експертів, своєю участю в параді у Баку Ердоган хоче продемонструвати на міжнародній арені (і в першу чергу, Росії), що Анкара є головним гравцем у цьому регіоні, здатним змінювати тут рівновагу й баланс сил.

 

«З одного боку, це спроба закріпити в сприйнятті своєї внутрішньої публіки перемогу не лише Азербайджану, але й Туреччини, – пояснив в коментарі Радіо Свобода експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса. - Туреччина і сама не приховує, що була ініціатором ескалації у Нагірному Карабасі, і саме її підтримка була вирішальною для військово-політичної перемоги Азербайджану».

 

Зауважимо, що з результатами війни, в якій Анкара надавала допомогу Баку, Азербайджан повернув контроль над сімома районами країни, окупованими вірменськими силами ще на початку 90-х років минулого століття, а також над частиною власне Нагірного Карабаху – населеного етнічними вірменами регіону, який проголосив свою незалежність від Азербайджану.

 

Після укладеного за посередництва Москви 9 листопада перемир’я між Вірменією та Азербайджаном Туреччина підписала з Росією меморандум про створення спільного моніторингового центру, який відстежуватиме дотримання умов припинення вогню. Для реалізації угоди Росія ввела на фактичну лінію розмежування майже дві тисячі військових, які мають статус миротворців.