Майя Санду ініціюватиме дострокові вибори до парламенту Молдови

16:22, 16.11.2020
Майя Санду ініціюватиме дострокові вибори до парламенту Молдови

Майя Санду вже готується розпускати парламент.

Новообраний президент Молдови, опозиціонерка Майя Санду планує одразу після інавгурації ініціювати дострокові парламентські вибори в країні.

 

За її словами, чинних депутатів обирали ще за олігарха-втікача Володимира Плахотнюка, який кілька років контролював всі гілки влади в Молдові, але торік був змушений тікати з країни.

 

Як передає Україна молода, про це пані Санду заявила в інтерв’ю російській службі BBC після оголошення результатів другого туру президентських виборів у понеділок.

 

«Народ хоче дострокові вибори, тому що цей парламент не представляє народ. Цей парламент обирали за Плахотнюка, не було ні вільних, ні чесних виборів. Я буду шукати рішення, як ми можемо прийти до дострокових парламентських виборів, щоб люди могли вибрати тих, хто буде реально їх представляти», — наголосила переможниця президентських виборів.

 

Майя Санду також додала, що повернення Плахотнюка за її президентства неможливе.

 

Зауважимо, що зараз у парламенті найбільшою фракцією є політсила її головного опонента, ще чинного президента Ігоря Додона — Партія соціалістів.

 

Санду також наголосила, що країні найбільше підходить європейська модель розвитку. На питання, яка ідеальна Молдова майбутнього в її розумінні — суверенна держава чи можливість деякого обʼєднаннязРумунією, Сандувідповіла:

 

«Ми говоримо, що ми хочемо стати частиною ЄС в один прекрасний день. Коли це станеться, ми не знаємо. Ми повинні працювати, щоб підвищити стандарти життя, щоб у нас було хороше керівництво країни — ось ці умови ми повинні створити тут, вдома».

 

Серед найважливіших проблем Санду називає питання Придністровʼя:

 

«Ценайсерйознішапроблема, іРосія—частинапереговорногоформату, імибудемообговорювати. Єречі, якімиможемозробититутвКишиневі—цеборотьбазкорупцієюіконтрабандою, алеєречі, які ми повинні зробити разом. Я вважаю, що рішення Придністровського конфлікту треба знайти всередині країни».

 

Як повідомляла «УМ», Майя Санду перемогла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, з розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, а Додон — 42,25%.

 

Ігор Додон вже привітав Санду з перемогою, але хоче оскаржити результати в суді.