«Слуга народу» програє вибори у 14 найбільших містах

00:31, 26.10.2020
«Слуга народу» програє вибори у 14 найбільших містах

Кандидати від «Слуги народу» в мери найбільших міст не посідають перших і навіть других позицій у більшості великих міст.

Провладній партії «Слуга народу» не вдалося повторити рекордний результат парламентських перегонів-2019 на місцевих виборах-2020. «Слуги» не змогли здобути перше місце до переважної більшості міськрад 14 великих міст України, а відтак, можуть забути про монобільшість на регіональному рівні.

 

Кандидати від «Слуги народу» в мери найбільших міст узагалі не посідають перших і навіть других позицій у більшості великих міст (окрім Ужгорода - 2 місце), а відтак їхні шанси стати міськими головами обласних центрів, а також таких міст як Маріуполь і Кривий Ріг є досить примарними навіть з урахуванням другого туру.

 

Як повідомляє «Україна молода», це засвідчує аналіз даних екзит-полів, які оприлюднили Студія Савіка Шустера і телеканал Україна 24, а також соціологічна група Рейтинг після завершення голосування о 20.00 у неділю.

 

Не дивно, що президент Володимир Зеленський вже пообіцяв "жорстко стежити" за владою на місцях, обраною на цих виборах.

 

"Зрозуміло, що я жорстко стежитиму за новообраною місцевою владою. Це вкрай важливо для країни. Бо це – саме про якість життя", - заявив Зеленський, вочевидь, вже зрозумівши, що жоден член пропрезидентської партії не стане мером великого міста.

 

"Вірю, що українці сформують відповідальну та ефективну місцеву владу. Обіцяю співпрацю на умовах чесності та щирості між центральною владою та місцевими представниками", - констатував глава держави.

 

Посилаючись на дані екзит-полів ми проаналізували попередні неофіційні результати місцевих виборів (як на посаду міського голови, так і до міськрад) у наступних 14-ти найбільших містах України:

 

Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро, Вінниця, Маріуполь, Кривий Ріг, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Миколаїв, Ужгород, Черкаси, Чернівці.

 

З чинних мерів перемогу вже у першому турі можуть фактично вже святкувати Геннадій Кернес (Харків) – майже 58%, Сергій Моргунов (Вінниця) — 66,00% , Вадим Бойченко (Маріуполь) — 69,05%, Руслан Марцінків (Івано-Франківськ) — 84% та Володимир Буряк (Запоріжжя) — 60,6%.

 

Тоді як чинні мери: Віталій Кличко (Київ), Андрій Садовий (Львів), Борис Філатов (Дніпро), Юрій Вілкул (Кривий Ріг) і Олександр Сєнкевич (Миколаїв), які набрали більше 40% або близько цього, боротимуться за перемогу у другому турі.

 

В усіх цих містах результати кандидатів від «слуг» доволі скромні: переважно на третій-четвертій позиції.

 

Так само склалася ситуація, але з меншим розривом в Одесі (лідер – чинний мер Геннадій Труханов, 34,40%) та у Черкасах ( лідером також є чинний мер Анатолій Бондаренко, 32,66%).

 

 

Інтрига зберігається у Чернівцях, де чинний мер Олександр Каспрук опинився на 3 місці, а за перемогу змагатимуться нові претенденти: Роман Клічук і Віталій Михайлішин. Тоді як кандидат від «слуг» аж на 4-му місці.

 

Єдиним шансом для партії Зеленського може стати Ужгород, де чинний мер Богдан Андріїв та «слуга народу» Віктор Щадей мають приблизно однакову підтримку виборців – в межах 23%.

 

«Слуги-списочники» не здобувають першого місця до більшості міськрад вказаних вище міст, окрім, Черкас, Ужгорода (в межах 20%) та рідного для президента Кривого Рогу (де мають майже однаковий результат із Блоком Вілкула – близько 32%).

 

А друга позиція їм «світить» лише у Запоріжжі та у Чернівцях.

 

Третє місце вони отримають у більшості міськрад великих міст: у Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі, Вінниці, Івано-Франківську, Миколаєві,

 

Тоді як четверте місце -  у Маріуполі, де «слуг» обходить навіть партія Шарія.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський неодноразово агітував за партію "Слуга народу" під час робочих поїздок. Втім, як бачимо, це не допомогло. 

 

Так само не "спрацювала" й агітаційна поїздка майже сотні нардепів від "слуг" на Донбас за кілька днів до виборів. 

 

А опитування від Зеленського, яке проводили в день виборів, не обійшлося без скандалів: у ролі волонтерів масово використовувалася дитяча праця.