Всеукраїнське опитування 25 жовтня буде добровільним

13:00, 13.10.2020
Всеукраїнське опитування 25 жовтня буде добровільним

Перше питання опитування озвучать 14 жовтня.

"Всенародне опитування" у день виборів, яке анонсував президент Володимир Зеленський, буде добровільним. Волонтери з урнами для відповідей стоятимуть біля виборчих дільниць. Координатором опитування є заступник глави Офісу Президента Кирило Тимошенко. П

 

Як інформує УМ, про це розповів колишній народний депутат Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі.

 

Українцям видаватимуть своєрідні "бюлетені", але не на виборчих дільницях, а біля них. Потім люди кидатимуть відповіді в спеціальні урни.

 

Крім того, за словами Лещенка, перше питання опитування озвучать 14 жовтня. Далі будуть оприлюднювати по одному питанню в день.

 

Водночас, в ОП повідомили, що опитуванн, на відміну від конституційного референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.

 

 "Наголошуємо, що опитування, яке пропонується провести 25 жовтня, на відміну від референдуму, як це визначено для референдуму Конституцією, не матиме прямих юридичних наслідків. Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу та грошей, щоб маніпулювати у своїх особистих інтересах враженням про суспільну думку. 25 жовтня ми дізнаємося про те, що насправді думає народ. А також поставимо ті запитання, які ніхто й ніколи не хотів ставити напряму своїм співгромадянам у нашій країні", -  зазначено в повідомлення

 

В ОП кажуть, що таким чином держава хоче "почути своїх громадян і зрозуміти первинні потреби суспільства".

 

За словами офісу, запропоноване президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими "експертами" та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями.

 

Тобто держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників. "Саме так працює істинна демократія", - відзначають в офісі.

 

Водночас самих питань, які ставитимуться громадянам, в ОП не назвали.


Як повідомляла УМ, Зеленський 13 жовтня анонсував всеукраїнське опитування, яке відбуватиметься у день виборів.
Українці зможуть відповісти на додаткових 5 питань.

 

За словами Зеленського, питання стосуватимуться того, що "люди обговорюють на вулиці, на кухні та в інтернеті, про що сперечаються з друзями, батьками або таксистами".

 

Водночас у Комітеті виборців України занепокоєні рішенням президента. У КВУ стверджують, що опитування суперечить виборчому законодавству.