У Європарламенті припускають скасування безвізу деяким українським олігархам та політикам

16:22, 05.10.2020
У Європарламенті припускають скасування безвізу деяким українським олігархам та політикам

Єропарламентарі нагадують, що можуть скасувати безвіз лише для окремих олігархів та політиків, а не для всіх українців.

У Європейському парламенті написали відкритого листа до голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії з приводу його заяв, що інформація про можливе скасування безвізу є лише чутками.

 

Відповідний лист розміщений на особистому сайті депутатки Європарламенту Віоли фон Крамон (депутатка від німецьких «зелених». Працює у комітеті із закордонних справ та входить до делегації Європарламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна — ЄС).

 

Також серед підписантів є депутати Майкл Гелер Довідка ( депутат від німецької правлячої партії ХДС, віцепрезидент комітету із закордонних справ) та Раса Юкнявічене ( депутатка від Литви, член комітету із розвитку).
..

Там зазначили, що у Європейському парламенті працюють дуже багато друзів України, а також нагадали про величезну допомогу ЄС з 2014 року, кошти з якої було витрачено на низку українських реформ.

 

«У боротьбі з корупцією ваш уряд ще в перші дні вселяв надію. Сам президент передбачив «Україну своєї мрії», де «вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники реальні тюремні строки». Через 17 місяців ми не можемо не побачити, що мрія дає тріщини, і багато з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахаміє», — підкреслюють депутати.

 

Вони запевняють, що у Європарламенті бачать, як члени «Слуги народу» поширюють кремлівську дезінформацію, інформаційно атакують антикорупційні органи, а також публічно підтверджують свої зв’язки з олігархами та прагнуть відмовитися від співпраці з ЄС.

 

Те саме стосується і погіршення індексу сприйняття корупції та скорочення деяких реформ.

 

«Ми не можемо не бачити, як генеральний прокурор зупиняє обвинувачення в справах корумпованих суддів, справі міністра охорони здоров’я за нібито отриманий відкат у розпал пандемії, а також у скандальній справі продажу державних посад за великі гроші, які всі припадають пилом на столі прокурора», — йдеться у листі.

 

Депутати пояснюють, що все це ставить під загрозу макрофінансову програму співпраці між Україною та Європейським Союзом. Що стосується безвізу, то європарламентарі нагадують, що можуть скасувати його лише для окремих олігархів та політиків, а не для всіх українців.

 

«Ми повністю усвідомлюємо, що окрім десятків «поганих яблук», ваша партія – це також майданчик для енергійних, розумних та чесних законотворців, які прагнуть ставити національні інтереси країни понад усе і боротися за її європейське майбутнє. На жаль, вони в меншості, і тому їх не завжди чують», — вважають у Європарламенті.

 

Як повідомляла "УМ",  ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

 

А вже 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ.

 

На початку вересня посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія і Японія) закликали Україну зберігати незалежність антикорупційних органів і не чинити тиску при обранні їхніх керівників.

 

17 вересня Верховна Рада визначила представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.