Україна засудила нелегітимні «вибори» в анексованому Криму

14:26, 13.09.2020
Україна засудила нелегітимні «вибори» в анексованому Криму

Росія організувала так звані «вибори» в анексованому Криму та Севастополі 13 вересня.

Міністерство закордонних справ України закликає іноземні держави не визнавати результати нелегітимних «місцевих виборів» у анексованому Криму і засуджує їхню «протиправну організацію і проведення» Росією.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йдеться у заяві МЗС України в неділю.

 

«Закликаємо іноземні держави та міжнародні організації засудити незаконні дії РФ та чітко заявити про невизнання результатів так званих «виборів» на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, у тому числі шляхом розширення санкцій», — йдеться в заяві.

 

Міністерство зазначило, що так звані «вибори губернатора Севастополя» та «довибори депутатів» до так званих «державної ради Республіки Крим» та «сімферопольської місцевої ради» грубо порушують Конституцію та законодавство України, а також норми і принципи міжнародного права.

 

МЗС підкреслило, що всі причетні до підготовки та проведення незаконного «голосування» в тимчасово окупованому Криму нестимуть відповідальність згідно із законодавством України.

 

«Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є тимчасово окупованими територіями України, правовий режим яких визначається нормами міжнародного гуманітарного права. Проведення Російською Федерацією псевдовиборів на територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь є нелегітимним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків», – наголошують українські дипломати.

 

Зазначимо, що 13 вересня цього року оголошено «єдиний день голосування» в Росії. Цього дня на виборах обирають очільників субʼєктівРосійськоїФедерації, атакождепутатівмісцевихзаконодавчихорганів.

 

За словами першої заступниці голови МЗС України Еміне Джеппарової, Україна звертатиметься до міжнародних партнерів із проханням засудити організацію «голосування», у тому числі шляхом санкцій.

 

Як повідомляла "УМ", Генеральна асамблея ООН включила у порядок денний 75-ї сесії питання щодо ситуації на окупованих територіях Донбасу та Криму.