Українка Христя Фріланд очолила міністерство фінансів Канади

09:31, 19.08.2020
Українка Христя Фріланд очолила міністерство фінансів Канади

Христя Фріланд була учасником та модератором багатьох форумів в Україні.

Новим міністром фінансів Канади стала Христя Фріланд, яка в другому уряді Джастіна Трюдо також зберегла за собою пост віцепрем'єра.

 

Як інформує УМ, із посиланням на Укрінформ, церемонія інавгурації нових членів уряду Канади відбулася в Оттаві.

 

Обов’язки Фріланд, пов’язані з налагодженням відносин між центральним урядом та владою канадських провінцій і територій, перейдуть до Домініка Леблана, який нині очолює Таємну раду Канади.

 

Усі інші міністри зберегли свої посади у чинному уряді.

 

Попередній міністр фінансів Канади Біл Морно оголосив про свою відставку в понеділок. За інформацією ЗМІ, причиною цього рішення стало його розходження у поглядах із Джастіном Трюдо на необхідні кроки для підтримки та відновлення економіки в умовах коронакризи.

 

Як зазначає Canadian Press, Христя Фріланд очолила Мінфін у той час, коли Канада зіткнулася з найбільшим дефіцитом бюджету з часів Другої світової війни, і її робота передбачає планування економічного відновлення у зв’язку з продовженням пандемії COVID-19.

 

Фріленд продовжуватиме виконувати функції віцепрем’єра на додачу до міністра фінансів, але інший ліберал, Домінік Леблан, візьме на себе посаду міністра міжурядових справ.

 

За повідомленням “Торонто сан”, під час церемонії в Залі Рідо всі присутні були в захисних масках, а глава уряду привітав новопризначених міністрів не обіймами, а ударами ліктів.

 

Христя Фріланд (Chrystia Freeland) народилася 8 лютого 1968 року в канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом’як-Фріланд, українка за походженням.

 

Журналістську кар’єру Фріланд починала в Україні як стрінгер видань Financial Times, The Washington Post та The Economist.
Пізніше вона працювала у Financial Times у Лондоні заступником редактора, редактором британських новин, далі – керівником московського бюро, кореспондентом у Східній Європі, редактором вікенд-видання та редактором сайту FT.com.

 

Фріланд була учасником та модератором багатьох форумів в Україні.

 

Ставши політиком, вона виграла в Канаді внутрішньопартійні праймеріз Ліберальної партії й восени 2015 року була обрана до парламенту Канади, після чого стала міністром міжнародної торгівлі і займала цю посаду до січня 2017-го. Надалі вона майже три роки була міністром закордонних справ Канади, а з листопада 2019-го – віцепрем’єром та міністром міжурядових справ.

 

Варто зазначити, що Христі Фріланд, яка виступає за розширення санкцій проти Росії, ще з 24 березня 2014 року заборонено в’їзд до РФ.

 

Через масштабні заходи із підтримки економіки дефіцит цьогорічного державного бюджету Канади досяг небачених з часів Другої світової війни розмірів.

 

Як повідомляла УМ, у 2013 році заступницею прем’єр-міністра Канади стала ексочільниця МЗС Христя Фріланд, яка має українське походження.