Венедіктова звинувачує САП у бездіяльності в рослідуванні резонансних справ

14:53, 26.05.2020
Венедіктова звинувачує САП у бездіяльності в рослідуванні резонансних справ

Генпрокурор наголосила, що "випадки бездіяльності САП не є поодиноким".

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова звинуватила керівництво й прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у неналежному виконанні службових обов‘язків і пообіцяла реакцію з боку Офісу генпрокурора.

 

Як інформує УМ, відповідну заяву Ірини Венедіктової опублікував Офіс Генпрокурора.

 

"Вивчення стану організації розслідування кримінальних проваджень засвідчило про численні порушення та неналежне виконання службових обов‘язків керівництвом та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. В актуальних та резонансних провадженнях по 2, 3, а іноді 4 роки тому повідомлено про підозру високопосадовцям, а слідство досі не завершене, винні до відповідальності не притягнуті, багатомільйонні збитки не відшкодовані", - сказала Генпрокурорка.

.

Генпрокурор зазначила, що 24 березня на спільній нараді з керівниками НАБУ і САП узгодила заходи для протидії антикорупційним правопорушенням, але "минуло 2 місяці – а віз і нині там".

 

Венедіктова навела декілька прикладів. Серед них – справа самовільного захоплення землі у Пущі Водиці колишнім заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним.

 

Всупереч ухвалі слідчого судді, САП не забезпечила прийняття законного рішення стосовно колишнього топ-керівника правоохоронного органу за фактом незаконного заволодіння земельною ділянкою в рекреаційній місцевості столиці.

 

У листопаді 2019 року розслідування цієї справи доручили детективам НАБУ. Прокурори САП упродовж 6 місяців не забезпечили виконання жодної слідчої та процесуальної дії, хоча попередній орган досудового розслідування допитав понад 100 осіб та провіві 30 судових експертиз.

 

У результаті, дорікає Венедіктова, через порушення розумних строків провадження закрито, мільйонні збитки державі не відшкодовано, землю громаді Києва не повернуто, а підозрюваний уникнув відповідальності.

 

Генпрокурор наголосила, що "цей ганебний випадок бездіяльності САП не є поодиноким".


Інший приклад – резонансне провадження щодо розкрадання коштів на виконанні державного оборонного замовлення. Поки його розслідувало ДБР, керівникам оборонного та комерційного підприємств повідомили про підозру, а після зміни підслідності САП знову нічого не зробила і суд відмовив у продовженні строків досудового слідства.

 

Також досі не скеровано до суду обвинувальний акт відносно народного депутата (Валерія Іщенка), якого з жовтня 2019 року підозрюють у заволодінні 93 мільйонами гривень "Укрзалізниці".

 

Прокурори САП не забезпечували прийняття остаточних процесуальних рішень стосовно топ-керівників Міністерства юстиції, Міноборони, МОЗ за фактами мільйонних розтрат, відносно колишніх народних депутатів та керівників держпідприємств щодо розкрадань у транспортній галузі та високопосадовців режиму Віктора Януковича за розкрадання в особливо великих розмірах.

 

"Ці кричущі факти системних прорахунків в організації роботи прокурорів САП свідчать про споглядацьку позицію та цілковиту відсутність адекватних заходів з боку керівництва цієї прокуратури, і така безпорадність не може більше залишатись без реагування генерального прокурора. Президент Володимир Зеленський обіцяв громадянам нещадно боротися з корупцією і показати результати такої боротьби на ділі, а не на словах, як дехто раніше. Коли глава держави зробив мені пропозицію очолити Офіс генерального прокурора, він поставив мені питання: чи готова я реально, а не віртуально боротися з корупцією і зробити все можливе, щоб задовольнити запит в суспільстві на справедливість? Я просто не маю права підвести очікування громадян України, президента і моїх колишніх колег по роботі в парламенті. І не підведу".