«Потужний» Аваков доведе справу Шеремета до кінця – Зеленський

13:43, 20.05.2020
«Потужний» Аваков доведе справу Шеремета до кінця – Зеленський

Володимир Зеленський запевняє, що не приводить у систему влади людей часів Януковича. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вважає «потужним міністром» міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який зберігає свою посаду з 2014 року.

 

При цьому, глава держави заявив, що справа про вбивство журналіста Павла Шеремета не така однозначна, як справа про вбивство активістки Катерини Гандзюк, але відповідальність за неї (справу Шеремета – Ред.) несе саме міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський сказав під час прес-конференції у Маріїнському парку, приуроченої до першої річниці його інаугурації в середу, 20 травня.

 

«З приводу Арсена Борисовича Авакова. Арсен Аваков не є моїм кумом, не є моїм близьким товаришем, навпаки – у нього є близькі товариші, з якими я точно не товаришую. Чи потужний він міністр – так. Чи складна у нас зараз ситуація – вважаю, так. Але його відповідальність, ще раз хочу вам сказати, – справа Шеремета. Він почав цю справу і має довести її до кінця, до результату, щоб усі, хто вбив Шеремета, були покарані», – сказав Зеленський.

 

При цьому, він визнав, що «є, на жаль, декілька трагічних справ у нашій країні».

 

І зазначив: «З приводу Катерини Гандзюк – за мою каденцію люди, які вбили, посаджені. Є питання, хто замовив. У нас є відповідь. Ми знаємо, хто замовив. Зараз ця справа уже повністю передана до суду. І суд, я впевнений, дасть справедливий вирок – і замовники сядуть за ґрати, не замовник, а замовники. Що стосується справи Шеремета – вона більш складна. Однозначна вона чи ні? Я теж не знаю…».

 

За його словами, зараз цю справу веде і відповідає за неї Арсен Аваков, тому «він це знає, це його справа – і він відповідальний за результат цієї справи».

 

«Якщо доведе слідство і суд, що ті люди (підозрювані) – вбивці, вони сядуть. Якщо ні, то будуть відповідати ті люди, які довели цю справу до суду, звинуватили невинних людей. З усіма цими справами ми точно розберемося», - сказав Зеленський і запевнив, що готовий долучатися до всіх резонансних справ – серед яких назвав справи про Майдан, Гандзюк, Шеремета.

 

Зауважимо, що група активістів провели акцію з вимогою притягнути до відповідальності винуватців убивства херсонської активістки Катерини Гандзюк перед пресконференцією президента поблизу Маріїнського парку.

 

«Очевидно, що генпрокурор та голова СБУ не розповідають президенту про справжній стан речей. Ми готові розповісти президенту про відсутність доказів в матеріалах справи і про помилки слідства», – йдеться в повідомленні громадської ініціативної групи «Хто замовив Катю Гандзюк».

 

Додамо, що на відміну від Авакова, Зеленський не вважає «потужним» колишнього члена своєї команди, екскерівника Держмитниці Максима Нефьодова. Мовляв, Максим - професійна людина, але цього замало у боротьбі з хабарями та контрабандою на митниці.

 

«Він гарний, симпатичний, професійний - замало. Замало! Хоча я пропонував йому - давай на часи боротьби з контрабандою змінимо законодавство так, щоб військові, СБУ зайшли на митницю та зупинили повністю контрабанду. Ні, ми все зробимо самі. Результат? Результат - мінус десятки мільярдів гривень по року. Нема наповнення бюджету. Так що робити з Максом? Я хочу, щоб він, наприклад, повернувся, він може працювати і в Офісі президента, і окремі вести проєкти, які він зможе довести до позитивного результату», - підкреслив глава держави.

 

І додав: «Ви кажете, що я приводжу у систему людей часів Януковича. Щодо Любченка (новий голова Податкової - ред.) - Любченко не був керівником Податкової. У нас не всі люди, які були за часів Януковича, є людьми Януковича».

 

Як повідомляла «УМ», багатьом відомим журналістам та низці українських ЗМІ, серед яких і "Україна молода", відмовили в акредитації на пресконференцію Зеленського. Тоді як акредитацію отримало скандальне видання Шарія, а також Дмитро Гордон, який днями збурив громадське суспільство своїм інтерв’ю із терористом Ігорем Гіркіним.

 

Раніше активісти провели потужні акції протесту під Офісом президента та під будинком, де мешкає на невідомих підставах генпрокурорка Ірина Венедіктова через несподіваний перебіг у справі Гандзюк. Пікет будинку на очах сусідів неабияк роздратував Венедіктову