Зеленський вірить у деокупацію Криму

12:16, 18.05.2020
Зеленський вірить у деокупацію Криму

Президент України Володимир Зеленський вірить, що Крим буде українським і кримські татари та етнічні українці, що стали переселенцями, зможуть повернутися туди після деокупації.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський заявив у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня.

 

"Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Кримські татари та українці повернуться до рідних домівок, зберуться за одним столом, щоб разом промовити: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! За вашу й нашу свободу!", - наголосив глава держави.

 

Зеленський зауважив, що сьогодні на будівлях Офісу президента України та Кабінету міністрів розмістили світлову проєкцію на знак солідарності з кримськотатарським народом.

 

«Сьогодні кожен українець розділяє з ним біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує про те, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю», — зазначив президент.

 

У свою чергу, прем’єр-міністр Денис Шмигаль також зазначив, що у 1944 році "радянська влада на підставі надуманих обвинувачень депортувала з півострова майже 200 тисяч кримських татар, здебільшого жінок та дітей", а протягом перших 2 років вигнання від голоду та хвороб загинула майже половина депортованих.

 

Після десятиліть поневірянь кримські татари повернулися додому, "але рівно через 70 років після тих жахливих подій московська влада, анексувавши Крим, почала повертатися до сталінських методів". Через переслідування, насильство, арешти майже 35 тисяч кримських татар знов були змушені покинути свої оселі.

 

Шмигаль вірить, що "й це вигнання зрештою закінчиться перемогою кримськотатарського народу й історична справедливість буде відновлена" – і ключову роль у цьому відіграє українська держава.

 

Водночас, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у цей день нагадала про незаконні затримання громадян України за національною належністю із засудженням до максимальних термінів ув’язнення, утримання в суворих умовах без надання меддопомоги.

 

 «До максимальних термінів ув’язнення засуджені Муслі Алієв (19 років), Інвер Бекіров (18 років), Енвер Мамутов (16 років), Теймур Абдулаєв (16 років), Руслан Зейтуллаєв (15 років) і багато інших представників кримськотатарського народу. Такі дії є прямим порушенням Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, які РФ зобов’язана гарантувати кожному, хто перебуває під її юрисдикцією», — нагадала пані Денісова.

 

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається 18 травня: в Україні та світі згадують про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму у 1944 році.

 

Згідно з постановою Верховної Ради, день 18 травня оголошено Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

 

Як повідомляла «УМ», в ніч із 17 на 18 травня на будівлі Офісу президента і Кабімну було розміщено світлову проекцію, що символізує солідарність українського та кримськотатарського народів.