Федина, Княжицький і В'ятрович вимагають призначити нового мовного омбудсмана

10:55, 15.05.2020
Федина, Княжицький і В'ятрович вимагають призначити нового мовного омбудсмана

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня 2019 року.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, зокрема народні депутати Микола Княжицький, Софія Федина та Володимир В‘ятрович (фракція “Європейська Солідарність”),  вимагають від уряду призначити Уповноваженого із захисту державної мови

 

Як інформує УМ, про це у Facebook написала заступник голови комітету Євгенія Кравчук.

 

«Оскільки попередня уповноважена звільнилася, і вакансія досі є незаповненою, Комітет звернеться до Кабінету міністрів України щодо здійснення призначення на посаду уповноваженого, а також створення секретаріату та низки агентств відповідно до вимог чинного законодавства», – зазначила парламентарій.

 

                                  Засідання комітету

 

Зі свого боку Микола Княжицький наголосив, що комітет продовжує боротьбу за виконання закону про українську мову.

 

"Разом із Софією Фединою та Володимиром В’ятровичем надіслали депутатське звернення з вимогою якнайшвидше подати до Кабміну кандидатуру на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Це мало би статися впродовж 30 днів з моменту припинення повноважень попереднього омбудсмена. Нагадаю, Тетяну Монахову було звільнено 6 травня”, – наголосив Княжицький.

 

Він також додав, що зробив окреме депутатське звернення щодо розв’язання проблеми створення секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови.

“Без цього неможлива повноцінна робота. Мовний омбудсмен не може набрати в штат людей та використовувати передбачені бюджетом кошти”, – зазначив Княжицький.

 

“За інформацією міністерства культури, ще 7 квітня ними було подано до Кабміну документи щодо утворення та функціювання секретаріату Уповноваженого. Але їх досі не розглянули. Складається враження, що міністр Кабінету Міністрів чи персонально прем’єр виступають проти включення цього питання до порядку денного засідання уряду або міністерство культури вводить в оману народних депутатів та громадськість. Маю сподівання, що це не так, і робота Уповноваженого із захисту державної мови буде розблокована”, – зауважий нардеп. 

 

                                                                 Засідання комітету

 

У грудні минулого року Монахова заявляла, що офіс мовного омбудсмана повноцінно запрацює лише через пів року.

 

24 квітня 2020 року Тетяна Монахова повідомила, що написала заяву про звільнення з посади за власним бажанням. 6 травня її звільнили.

 

6 місяців мовний омбудсмен витрачала на свою роботу кошти з сімейного бюджету. Зокрема, на поїздки з Миколаєва до Києва, винаймання житла в столиці тощо.

 

Нагадаємо, що уряд призначив Монахову на посаду уповноваженого із захисту державної мови 27 листопада 2019 року. До призначення вона працювала завідувачем кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв).

 

Уповноважений із захисту державної мови та його секретаріат має розглядати скарги та штрафувати суб’єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.