Рада ухвалила антиколомойський закон у присутності Зеленського

13:18, 13.05.2020
Рада ухвалила антиколомойський закон у присутності Зеленського

Верховна Рада до приїзду Зеленського не була готова голосувати за "антиколомойський" закон.

Верховна Рада підтримала так званий «антиколомойський» закон про банки у другому читанні та в цілому під час позачергового засідання у середу.

 

Як повідомляє «Україна молода», за відповідне рішення проголосували 270 народних депутатів у середу, 13 травня.

 

Перед тим до Верховної Ради прийшов президент Володимир Зеленський, який закликав народних депутатів підтримати у другому читанні законопроєкт про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності і чекав доки обранці не проголосують.

 

«До ВР внесли президентський штандарт. Це означає, що в слуг немає голосів на банківський закон і Зеленський приїхав особисто вмовляти свою фракцію голосувати», - написала у соцмережах за кілька хвилин до появи Зеленського нардеп від фракції «ЄС» Ірина Геращенко.

 

Перед голосуванням Зеленський вирішив виступити з місця, а не з парламентської трибуни і попросив поаплодувати медикам, а потім нагадав депутатам, що вони мають прийняти рішення, яке можна назвати історичним.

 

«Я не буду дуже довго, я думаю що й так питання банківського закону дуже затягнулось. Я думаю, що впродовж моєї каденції і вашої буде декілька важливих історичних законопроєктів, які повинні об’єднувати всі партії. Я хочу щоб саме так пройшло сьогодні голосування. Я звертаюсь до вас із повагою і хочу, щоб ви підтримали цей законопроєкт, який повинен захистити українську економіку і допомогти Україні саме зараз. Дякую», - сказав президент перед розгядом обранцями окремих правок до законопроєкту.

 

При цьому, глава держави вперше з часу запровадження карантину спілкувався з нардепами без захисної маски. Перед цим, відповідаючи на запитання обранців, так само виступав без захисної маски і порушував умови карантину прем'єр Денис Шмигаль. 

 

Нагадаємо, що законопроєкт про гарантії неповернення неплатоспроможних банків ексвласникам (№2571-д), унеможливлює скасування рішення НБУ про націоналізацію/ліквідацію банків та повернення несправедливої компенсації з держбюджету їхнім попереднім власникам.

 

За час підготовки законопроєкту №2571-д до другого читання депутати внесли до нього понад 16 тисяч поправок.

 

Ухвалення «банківського» законопроєкту є однією з двох головних умов МВФ для отримання Україною допомоги (друга умова - ухвалення закону про ринок землі - вже виконана).