Депутати дорікнули Шмигалю в необ'єктивності під час боротьби із COVID-19

12:01, 13.05.2020
Депутати дорікнули Шмигалю в необ'єктивності під час боротьби із COVID-19

"Поки не буде віднайдено ліки, ми вимушені заходити і виходити в карантин за відповідними правилами",- сказав Шмигаль.

Карантинні обмеження в Україні триватимуть, поки не винайдуть ліки від COVID-19. Насамперед обмеження стосуються щодо запуску громадського транспорту. Це заплановано на третьому етапі виходу з карантину.

 

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на позачерговому засіданні парламенту під час години запитань до уряду.

 

Нардепи зокрема зауважували, що чиновнику зі службовим авто та водієм легко говорити про ситуацію з громадським транспортом, мільйони ж українських громадян не мають змоги пересуватися, зокрема власники малих бізнесів, які в умовах стрімких втрат доходу не можуть забезпечити доїзд своїх працівників до місць роботи.

 

Шмигаль у відповідь продемонстрував графіки захворюваності в Україні та інших європейських країнах, та повторив, що Україна йде за сценарієм Польщі – помірного виходу з карантинних обмежень, щоб не допустити обвалів системи охорони здоров’я, як в Іспанії та Італії (з сотнями померлих від коронавірусу за добу).

 
 "Чиновнику не дуже легко приймати рішення про десятки тисяч людських життів, тож пропоную на цих питання не спекулювати політично, а чітко підходити до дотримання карантину. Інших діючих механізмів у світі сьогодні нема. Поки не буде віднайдено ліки, ми вимушені заходити і виходити в карантин за відповідними правилами",- сказав Шмигаль.

 

Він вважає також, що відновлення транспортного сполучення між містами наразі теж неможливе, оскільки це призведе до поширення коронавірусної хвороби.

 

"Важливим лишається питання, яке сьогодні підіймають перевізники, щодо приміських і міжміських перевезень. На жаль, метро і міжміські або приміські перевезення, сприяють надзвичайно швидкому і широкому поширенню хвороби і цієї епідемії в країні загалом. І унеможливлюють локалізацію засобами адаптивного карантину", - зазначив він.

 

Як повідомляла УМ, автоперевізники влаштували сьогодні протест з вимагою до уряду дозволити виконувати їм внутрішні й міжнародні перевезення. Через карантинні заборони їм нічим годувати своїх родичів.

 

13 травня Шмигаль наголосив, що карантин продовжать і після 22 травня, втім країна перейде на адаптивну модель. Адже епідемія коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні наближається до піку.

 

В зв"язку із цим Петро Порошенко вимагає від президента Володимира Зеленського негайно підписати закон №3380 про розширене тестування на коронавірус і забезпечити його виконання.