Шуфрич хоче скасувати заборону на георгіївську стрічку

08:59, 09.05.2020
Шуфрич хоче скасувати заборону на георгіївську стрічку

Нестор Шуфрич носив "колорадську" стрічку до заборони у 2017 році.

Нардеп від фракції «Опозиційна платформа - за життя» Нестор Шуфрич хоче скасувати заборону на так звану георгіївську стрічку, яка діє в Україні з 2017 року.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний законопроект № 3457 авторства Шуфрича зареєстровано у Верховній Раді.

 

Автор пропонує визнати таким, що втратив чинність, закону України «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки».

 

Наразі на сайті парламенту відсутні текст закону і пояснювальна записка.

 

Нагадаємо, 12 червня 2017 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки», ухвалений Верховною Радою 16 травня.

 

«Це не є символіка Другої світової, ця символіка – символ агресії проти України 2014-2017 років. Тому що обвішані цими стрічками бойовики вбивають наших воїнів кожного дня і ночі, і прямо зараз, поки ми тут, вони теж цілять в українських воїнів», - наголошував президент напередодні підписання.

 

Законом передбачено, що за публічне використання, демонстрацію або носіння стрічки чи її зображення передбачено накладення штрафу у розмірі від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-2550 грн) з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.

 

За ті ж повторні дії передбачено накладення штрафу у розмірі від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів (2550-5100 грн) або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.

 

Як повідомляла «УМ», згідно з останніми соцопитуваннями, третина українців підтримує заборону «колорадської» стрічки, ще третина – засуджує і бажала б її носити, а іншим респондентам – байдуже.

 

Водночас, 44% українців позитивно ставляться до визнання воїнів Української повстанської армії борцями за незалежність України.