Чиновники зможуть приховувати позашлюбних дітей: закон внесли до Ради

14:21, 05.05.2020
Чиновники зможуть приховувати позашлюбних дітей: закон внесли до Ради

В минулому році в Україні народилося близько двохсот тисяч дітей, з яких більше 20% - це діти, народжені поза шлюбом.

28 народних депутатів внесли на розгляд Верховної Ради законопроєкт, мета якого дозволити чиновникам не показувати в деклараціях позашлюбних дітей.

 

Як інформує УМ, законопроєкт  зареєстрований на сайті парламенту.

 

"Окремої уваги заслуговує також і вирішення питання щодо необхідності віднесення до членів сім’ї суб’єкта декларування неповнолітніх дітей, які спільно не проживають разом із суб’єктом декларування. З огляду на те, що високий відсоток такого факту непроживання пов’язаний саме із розірвання шлюбу між подружжям та, як результат, практичною неможливість отримати своєчасні та достовірні відомості, необхідні для заповнення декларації, пропонується поширити обов’язок декларування відомостей щодо неповнолітніх дітей лише у випадку, коли вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування", - йдеться в пояснювалній записці.

 

Водночас, антикорупціонери зверають увагу, що головна ціль законопроєкту – дозволити не декларувати майно неповнолітніх дітей, які не живуть з батьками-декларантами.

 

"Розкажу вам про пріоритети нашої політичної еліти під час епідемії. 28 депутатів (серед яких віце-спікер (Руслан Стефанчук - УП) та кілька голів комітетів) п'ять днів тому зареєстрували законопроєкт. Його одразу почали пхати в порядок денний позачергової сесії, написав в блозі керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

 

І справа тут навіть не в корупції, підкреслює Шабунін, а в "небажанні когось з авторів засвітити в декларації позашлюбних дітей".

 

А щоб не ганьбитися тільки цією нормою, пише голова ЦПК, її заховали серед інших змін, які не є такими нагальними, щоб під час епідемії їх вносити в порядок денний ВР.

 

За даними Мінсоцполітики, в минулому році в Україні народилося близько двохсот тисяч дітей, з яких більше 20% - це діти, народжені поза шлюбом. Ще десять років тому частка таких дітей становила близько 10%.

 

Зростає і частка незареєстрованих стосунків: так у 2011 році 8,8% опитаних співробітниками Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременко сказали, що живуть в офіційно не зареєстрованому шлюбі. Для порівняння: в 1996 році таких в Україні було 3,2%, а в 2006 році - 6,2%.