«Ніяких виправдань»: Шмигаль про звільнення голів податкової та митної служб

14:55, 27.04.2020
«Ніяких виправдань»: Шмигаль про звільнення голів податкової та митної служб

Бюджет за 2019 рік показав один з найгірших показників по надходженнях за останні роки.

Звільнення голів Державної податкової служби Сергія Верланова та Державної митної служби Максима Нефьодова пов'язане з рекордно низькими показниками надходжень до бюджету.

 

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

«Уряд вжив такі заходи, адже робота митниці та податкової — це, перш за все, питання економічної безпеки країни. Тут не може бути ніяких виправдань», — заявив він.



За його словами, бюджет за 2019 рік показав один з найгірших показників по надходженнях за останні роки, а у 2020 році ситуація не покращилася.

 

«Сама по собі заміна керівництва мало що змінює. Потрібно більш рішуче впроваджувати інституційні зміни. Зараз Кабінет Міністрів перебуває в процесі підбору ефективних команд, які зможуть реалізовувати цю роботу в надскладний час», — додав Шмигаль.

 

Він також зазначив, що підтримує створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді, яка мала б перевірити, чи були зловживання на митниці та у податковій за останні роки.

 

Напередодні Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що хоче, аби діяльність ексголів податкової та митниці розслідували правоохоронні органи.

 

Як повідомляла УМ, 24 квітня уряд звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова та голову Держмитслужби Максима Нефьодова і деяких їхніх заступників. 

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що це зробили за поданням чинного міністра фінансів Сергія Марченка «у зв'язку зі зміною уряду». Шмигаль додав, що міністр фінансів має запропонувати наступників, «кандидатури є». Що це за кандидати, прем'єр не уточнив.

 

При цьому, пан Верланов обурений своїм звільненням з посади і вважає це політичним рішенням окремих урядовців, які усе зробили кулуарно.

 

А Нефьодов пишається боротьбою з контрабандою після звільнення

 

Крім цього 24 квітня Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка має розслідувати заяви колишнього міністра фінансів Ігоря Уманського про можливі корупційні дії посадових осіб Державної митної та податкової служб. Сергій Верланов повідомив, що звернувся до прокуратури із заявою на Уманського, адже вважає його висловлювання неправдивими.

 

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Кабінет міністрів України розділив Державну фіскальну службу на податкову і митну служби, а також повідомив про намір провести конкурс на керівників новоутворених відомств.

 

Сергій Верланов очолив Податкову службу у травні 2019 року. Максим Нефьодов став керівником Митної служби у липні того ж року.