Президентство Зеленського: обіцянки і що зроблено за рік

11:01, 21.04.2020
Президентство Зеленського: обіцянки і що зроблено за рік

Володимир Зеленський радіє перемозі у другому турі виборів президента

21 квітня 2019 року, рівно рік тому, в Україні пройшов другий тур президентських виборів. За Зеленського у другому турі проголосували 73,22% виборців. За його конкурента, п'ятого президента Петра Порошенка - 24,45%.

 

Ще через місяць новий президент Володимир Зеленський приступив до виконання своїх обов’язків, ще через два - в Україні було дочасно обрано Верховну Раду наступного скликання, а ще за місяць – в кінці серпня – призначено новий уряд. Тобто владу в країні, принаймні дві її ключові гілки – законодавчу і виконавчу – було перезавантажено повністю.

 

Явка виборців становила 61,42%.

 

Результати голосування ЦВК оголосила 30 квітня.

 

Вибори-2019 стали рекордними. Заяви про реєстрацію кандидатами у президенти подали вдвічі більше осіб, ніж на виборах 2014-го. У першому турі в бюлетенях було 39 кандидатів. 25 - чоловіки і 4 - жінки. 14 були народними депутатами. У другий тур вийшли Зеленський і Порошенко, які 31 березня набрали 30,24% і 15,95% відповідно. Третьою у першому турі була колишня прем'єрка Юлія Тимошенко із 13,4% голосів.

 

Українці вперше обрали президентом не системного кандидата, без досвіду роботи в політиці.

 

На момент обрання Зеленському був 41 рік. Він працював художнім керівником ТОВ "Квартал 95", йшов безпартійним.

 

ЩО ОБІЦЯВ

У передвиборній програмі Зеленський писав, що мріє, коли в Україні можна буде "відкрити бізнес за годину, отримати закордонний паспорт - за 15 хвилин, а проголосувати на виборах - за 1 секунду в інтернеті".

 

"Де лікарі та вчителі отримують реальну заробітну плату, а корупціонери - реальні строки. Де недоторканими є Карпатські ліси, а не депутати. Де бабця отримує гідну пенсію, а не інфаркт від рахунку за комуналку. Де підставою призначення на посаду стають розум, освіта, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей", - сказано у тексті. Зеленський обіцяв "ніяких "корочок", "телефонного права", невідворотність відповідальності та справедливе і законне покарання".

 

Заявив, що йде на один термін.

Писав, що "для простих спорів - мирові судді, які обираються народом", "для кримінальних злочинів - ефективний суд присяжних, який складається з народу".

 

"Рух України до НАТО та інших безпекових об'єднань - запорука нашої безпеки", - наголошував Зеленський.

 

Також обіцяв "прості і зрозумілі" податки.

 

"Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал дасть бізнесу більше свободи для розвитку і знизить адміністративний тиск. Платити податки мають всі", - сказано в програмі.

 

Зеленський обіцяв "максимальну підтримку" антикорупційним органам і Вищому антикорупційному суду.

 

"Ліки, які пройшли реєстрацію в країнах ЄС та США, не будуть отримувати додаткових дозволів в Україні", - писав він і заявляв про страхову медицину.

 

А будівництво доріг - за європейськими стандартами.

 

Чого досягли президент Зеленський і вся його команда за ці 12 місяців?

Курс, заявлений Революцією гідності, не змінився – Україна йде в об’єднану Європу і в НАТО. Війна з російським агресором продовжується, хоча зусилля до того, щоби її було справедливо для України закінчено, докладаються великі та вже приносять результат.

 

Боротьба з корупцією, наразі, вражаючих результатів не демонструє, але підвалини для неї – і на законодавчому, і на виконавчому рівні – закладені серйозні, тож є підстави сподіватися на прогрес. Світова криза, яка лише розгорається, у світі – це критичне випробування і для економіки української, і для нації. І поки що ми тримаємось достойно, хоча й важко нам. Але давайте по порядку.

 

Нормандський формат, який фактично було поставлено на паузу ще у 2016 році, знову працює - йдуть контакти, приймаються рішення, пише Укрінформ

 

А ще - відбулося розведення військ у Станиці Луганський, Золотому і Петровському. Побудовано міст у Станиці Луганській. На межі з анексованим Кримом були збудовані КПВВ «Чонгар» і «Колончак».


Створено телеканал «Дім/Дом» - для мовлення на окуповані території - з проукраїнським інформаційним і розважальним контентом. За його допомогою на окупованій території Донбасу поширюються українські наративи та правдива інформація про Україну – це вперше за шість років.

 

ПОЛІТИЧНА СИСТЕМА І АНТИКОРУПЦІЯ

У липні-серпні минулого року було перезавантажено Верховну Раду. Не всі в Україні підтримали це рішення, але є об’єктивні факти. Так, вони не завжди позитивні. Ті ж 16 тисяч одиниць беззмістовного «поправочного спаму» до закону, який розблоковує (в умовах пандемії і світової економічної кризи!) співпрацю України з Міжнародним валютним фондом – це однозначний негатив і попередження про небезпеку. Але поки що є на дія на те, що спротив олігархічного лобі буде подолано.

 

Позитивом є те, що Верховна Рада 9-го скликання без зволікань прийняла закони, які не ухвалювалися попередніми скликаннями. Завдяки введенню жорсткої відповідальності – аж до карної – зведено до мінімуму факти «кнопкодавства» і депутатських прогулів.

 

касовано депутатську недоторканність, яка перетворювала мандат на таку собі індульгенцію на будь-які вчинки і злочини. Прийнято новий Виборчий кодекс, за яким, наступний український парламент обиратиметься за пропорційною системою з відкритими списками. Нарешті, прийняте законодавство щодо запуску в Україні земельного ринку. Так, в Україні є чимало політиків, бізнес-структур, простих людей, яким це рішення не до вподоби. Але це саме той випадок, коли треба було починати, - не могла більше Україна залишатися у списку 6 (!) чи не найвідсталіших країн світу, де продавати землю заборонено.


Нарешті, вперше в історії України ухвалено закон про імпічмент президента, який був ініційований самим Зеленським.

 

Є, звісно, й така деталь: за рік в Україні змінилося уже три уряди. 

 

Між тим, було забезпечено повну оперативну незалежність НАБУ – те, що Бюро не могло отримати з 2015 року. Це і право на прослушку, і можливість безпосередньо звератится по допомогу до міжнародних партнерів. На жаль, НАБУ ще не скористалося вповні отриманими можливостями. Крім того, було розпочато реформу системи прокуратури, що включає в себе звільнення так званих «прокурорських олігархів» – дуже впливових та відповідно - заможних посадових осіб прокуратури, які благополучно «переживали» усі попередні влади в Україні.

 

ЕКОНОМІКА ТА БІЗНЕС

Світову економіку охопила небувала криза, пов’язана з пандемією коронавірусу. Але, якщо об’єктивно, циклічна криза насувалася ще з другої половини минулого року. І, зауважте, саме в цей період міжнародні рейтингові агенції - Standard&Poors та Fitch - підвищили рейтинг України зі стабільним прогнозом.

 

Паралельно зростав курс української валюти – майже на 15% протягом 4-го кварталу минулого року. А це дозволило Національному банку України накопичити золотовалютні резерви на рівні $25 млрд, що означає стабільність, передусім.


Докладніше щодо низки ключових галузей. Енергетика – багаторічне і бездонне джерело корупції української верхівки:

 

• Вдалося домогтися зрушення галузі з мертвої точки – і завдяки участі в європейських структурах, і через рішучість українського керівництва. У найкоротші терміни та у співпраці з ЄС був проведений анбандлінг Нафтогазу – розділення функцій енергопостачання для подолання корупції і підвищення ефективності.

• За підтримки союзників, ми домовилися з Росією про продовження транзиту газу через територію України на вигідних для української сторони умовах, а саме: застосовується принцип "качай або плати", який дозволяє Україні отримувати сплату від російського Газпрому, навіть якщо газу прокачується менше, ніж передбачено контрактом. На практиці це - мільярди доларів щороку.

• Вдалося отримати від Росії гроші за рішенням арбітражу у Стокгольмі. Хоча Росія довго відмовлялась від сплати цих коштів, у кінцевому підсумку, після переговорів президентів України та Росії, Москва перерахувала 2,9 млрд доларів з загального обсягу у 5 млрд доларів. Частину сум Україна раніше отримала газом.

 

Фінансовий сектор, економіка, боротьба з корупцією:

• Закон, який передбачає так званий спліт – ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг та розподіл повноважень з регулювання фінансового ринку між НБУ та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Це було однією з ключових вимог наших західних партнерів і дозволить створити в Україні фінансову систему, що відповідає міжнародним стандартам. Боротьба тривала з 2015 року.

• Створений реальний механізм концесій, що дозволив залучати досвідчених міжнародних інвесторів до українських інфраструктурних об'єктів. Перші концесійні конкурси – по портах «Ольвія» і «Херсон» вже успішно завершилися.

• Розроблено і запроваджуються заходи з підтримки малого і середнього бізнесу під час «коронакризи». Зокрема, запроваджені законодавчі зміни, які дозволяють бізнесу отримувати відстрочки по виплаті кредиті, відсотків за ними. Розроблено програму по наданню безвідсоткових кредитів для поповнення обігових коштів. Єдина умова: гарантії збереження під час кризи не менше 80% робочих місць.

• Розпочалася програма "Велике будівництво", яка дозволить не лише побудувати та відремонтувати тисячі кілометрів доріг, тисячі соціально важливих об’єктів – але й створит тисячі нових робосих місць.


• Піднято ліміти доходів для ФОПів, які були незмінними майже з часів Януковича.

• Розпочалася реалізація програми доступних кредитів для малого бізнесу за рекордно низькими ставками 5, 7 і 9%.

• Скасовано статтю Кримінального кодексу за фіктивне підприємництво, яка фактично не працювала, але дозволяла корумпованим правоохоронцям шантажувати бізнес.

• Ухвалено низку законів, які полегшать експорт українських товарів до країн ЄС (так званий «промисловий безвіз»). Наприклад, йдеться про те, що в ЄС визнаватимуть надані Україною сертифікати відповідності та якості.

• Значно спрощено і осучаснено стандарти будівництва. Ліквідовано ДАБІ – Державну архітектурно-будівельну інспекцію – джерело корупції в галузі.

• Ухвалено закон, який вимагає здійснювати на електронних торгах державні закупівлі обсягом від 50 тисяч гривень. Завдяки йому, уже не можна розбивати закупівлю на дрібні контракти і уникати прозорих конкурсів.

• Розпочалася підготовка до приватизації десятків державних підприємств – корупційних монстрів, які завжди були годівничкою для можновладців. Показовий приклад – Укрспирт. Надходження в бюджет від виробництва спирту зросли майже у 8 разів.

 

СОЦІАЛЬНІ ПИТАННЯ

• Був знайдений реальний механізм для зниження тарифів на тепло та гарячу воду. В залежності від регіону та постачальника це дозволило знизити суми в платіжках – аж до мінус 30 відсотків.

• Розроблено і запущено програму допомоги людям, які втратять роботу внаслідок кризи.


• Розроблений механізм доплат для пенсіонерів старшої вікової групи. Також, під час «коронакризи» буде здійснено доплати пенсіонерам, які отримують 5 тис. грн. і менше.

• Українським добровольцям, які боролися проти російської агресії на Сході, надано статус учасників бойових дій.

• Завершені основні будівельні роботи лікувально-діагностичного корпусу лікарні Охматдит – ці роботи тривали майже 10 років.

 

Основна думка експертів про першу річницю Зеленського на посаді президента: попри всі прорахунки, динаміка позитивна. Якщо доповнити роботу над помилками новими зусиллями – країна рухатиметься вперед.