«Антиколомойський» закон: 16 тисяч правок розглянуть розділами

11:23, 13.04.2020
«Антиколомойський» закон: 16 тисяч правок розглянуть розділами

Закон про банки потрібен президенту Зеленському, але не вигідний мільярдеру Коломойському.

Народні депутати знайшли спосіб пришвидшити розгляд 16335 правок, які було внесено до другого читання законопроєкту, який регулює питання збанкрутілих та націоналізованих банків. Ці правки обранці розглядатимуть цілими розділами під час позачергового засідання Верховної Ради у понеділок.

 

Про це повідомили пресі кілька обранців, передає «Україна молода».

 

Розгляд поправок до так званого "антиколомойського" закону буде відбуватись за 119 статтею регламенту, що дозволяє голосувати поправки цілими розділами. Планується, що банківський комітет має узгодити текст розділів, куди увійде якась частина правок. Після цього Рада буде голосувати за тексти розділів, відкидаючи ті правки, які до цього відхилів комітет.

 

Саме тоді можна очікувати, що закон буде прийнято в цілому при умові наявності голосів для цього.

 

Зокрема, нардепка Євгенія Кравчук у ранковому марафоні «Громадського» зазначила наступне: «Очевидно, що жоден народний депутат не буде виступати за те, щоб Верховна Рада на 12 місяців, а це приблизно той термін, який потрібен для того, аби розглянути всі 16 тисяч правок, просто буде заблокована».

 

За її словами, парламент налаштований ухвалити банківський законопроєкт, однак наразі його ще не розглянув профільний комітет. Напередодні комітет лише завершив вносити правки в одну таблицю.

 

«На скільки я знаю, то ці правки будуть групувати за статтями. Є відповідні статті Регламенту (Верховної Ради — ред.) — 119 та 45 — які дозволяють групувати схожі поправки. Якщо якась поправки з цієї групи (поправок — ред.) приймається, то решта вважаються відхиленими», — пояснила пані Кравчук.

 

Нагадаємо, що загалом до банківського законопроєкту подали рекордну кількість правок — 16335. Тут розповідаємо хто подав найбільше.

 

Водночас, спікер Ради Дмитро Разумков повідомив, що на позачерговому засіданні Верховної Ради 13 квітня депутати голосуватимуть за законопроєкти без обговорень, за винятком змін до бюджету і проєктів постанов про скасування рішення про відкриття ринку землі.

 

«Швидше за все, питання бюджету буде обговорюватися і питання про скасування постанов. Інші питання: була домовленість голосувати без обговорень з тим, щоб якомога швидше їх розглянути, прийняти, щоб вони почали працювати як закони на користь українського народу», - каже голова ВР.

 

Пан Разумков нагадав, що в Раді зареєстрували 13 проєктів про скасування рішення про обіг земель сільськогосподарського призначення, що дозволяє запустити ринок землі. Ці постанови блокують підписання законопроєкту.

 

Як повідомляла «УМ», ухвалення банківського закону та змін до державного бюджету на 2020 рік є двома ключовими вимогами, які Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми на 5-8 мільярдів доларів. Раніше серед вимог було також ухвалення закону про ринок землі, який Рада схвалила у другому читанні 31 березня.

 

Розгляд земельного закону депутати також намагалися затягнути, внісши численні правки (загалом 4018 правок). Через це закон Рада розглядала майже 2 місяці.

 

30 березня Рада ухвалила у першому читанні так званий «антиколомойський» законопроєкт. Законопроєктом регулюються повноваження Національного банку щодо виведення банків з ринку, визнання їх банкрутами. Також закон однозначно забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам.

 

25 березня частина депутатів «Слуги Народу» закликала якнайшвидше ухвалити «антиколомойський» закон, аби отримати допомогу від МВФ та уникнути дефолту. У той же день на сайті Ради зареєстрували одразу три альтернативних законопроєкти.

 

Їхніми авторами відповідно є соратник Ігоря Коломойського депутат Ігор Палиця, депутат «Слуги Народу» Олександр Дубінський, якого також пов’язують з Коломойським, та депутатка «Слуги Народу» Ольга Василевська-Смаглюк, яка працювала на каналі «1+1», що належить Коломойському.