Ігор Уманський і Ілля Ємець звільнені з посад міністрів

14:26, 30.03.2020
Ігор Уманський і Ілля Ємець звільнені з посад міністрів

Фракція "ЄС" узяла участь у позачерговому засіданні Ради 30 березня майже у повному складі та в масках.. (Фото з ФБ-сторінки Ірини Геращенко)

Міністр фінансів Ігор Уманський і міністр охорони здоров’я Ілля Ємець звільнені з посад згідно поданих заяв Верховною Радою у понеділок.

 

Відставку Уманського підтримало 249 нардепів.

 

За відставку Ємця проголосував 271 обранець.

 

Водночас, Рада не підтримала призначення міністром фінансів Сергія Марченка – «за» його кандидатуру проголосувало лише 223 депутати, при необхідних 226. Тобто Марченку не вистачило лише трьох голосів.

 

Так само депутати провалили кандидатуру Максима Степанова на посаду очільника МОЗ: лише 217 голосів «за».

 

 

А питання призначення міністром енергетики Ольги Буславець зняли з розгляду на прохання президента: Володимир Зеленський надіслав у Верховну Раду відповідний лист, повідомив спікер Дмитро Разумков.

 

Таким чином, згадані три міністерства – фінансів, енергетики і охорони здоров’я лишаються без керівників попри пандемію коронавірусу і світову економічну кризу.

 

Як повідомляла "УМ", пан Ємець подав у відставку, оскільки, за даними багатьох нардепів від монобільшості, не зміг налагодити роботу відомства і нібито злякався відповідальності під час боротьби з поширенням коронавірусу в Україні.

 

Все, що зміг запропонувати пан Ємець у цій ситуації, так це лише введення надзвичайного стану в країні. Але наразі керівництво держави вже не розглядає такий сценарій. 

 

Уряд Дениса Шмигаля було призначено Радою 4 березня.