Міністри Ємець і Уманський офіційно подали у відставку

12:24, 30.03.2020
Міністри Ємець і Уманський офіційно подали у відставку

Спікер Ради Дмитро Разумков (ліворуч) і лідери фракцій і груп узгоджували порядок денний у захисних масках. (Фото з ФБ-сторінки Ірини Геращенко)

Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець і міністрів фінансів Ігор Уманський подали у відставку не відпрацювавши на посадах в уряді навіть календарний місяць.

 

Зокрема, Верховна Рада планує розглянути постанови про звільнення Ігоря Уманського з посади міністра фінансів і звільнення Іллі Ємця з посади міністра охорони здоров'я на позачерговому засіданні парламенту, яке відбудеться у понеділок о 14:00.

 

                               Ємець і Уманський не пропрацювали в Кабміні навіть місяць. 

 

Відповідні питання внесені до порядку денного Ради на 30 березня і оприлюднено на сайті парламенту.

 

Також депутати планують призначити нових урядовців: міністром фінансів Сергія Марченка, а міністром МОЗ – Максима Степанова.

 

Крім того, пропонується призначити Ольгу Буславець міністром енергетики та захисту довкілля.

 

Також Верховна Рада планує на позачерговому засіданні внести зміни до законодавства для боротьби з епідемією COVID-19 і своєї роботи на карантині.

 

Ганебну відставку міністрів депутати обговорили і під час погоджувальної ради керівників парламенту, фракцій та груп, яка розпочалася в понеділок об 11:00.

 

Напередодні, 29 березня, депутати фракції "Слуга народу" зустрічалися зі Степановим, Марченком та Буславець саме через їхнє можливе призначення в уряд Шмигаля.

 

У свою чергу, нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко так відреагувала на відставку Уманського і Ємця: "Другий уряд Зеленського побив рекорди швидкості зміни міністрів. Місяць пропрацювали міністри фінансів і охорони здоров’я, й вже подали у відставку – в розпал коронавірусу. Всі вони колись працювали в команді Порошенка на різних посадах. Тобто лава запасних у Зеленського настільки мала, що там навіть немає вже на кого міняти провальних міністрів".

 

Зауважимо, що Максим Степанов очолював Одеську облдержадміністрацію в часи президентства Порошенка.

 

Ольга Буславець, яка може стати міністром енергетики, має добрі стосунки з чинним прем'єром Денисом Шмигалем, який до призначення в Кабмині з 2017 року працював на керівних посадах у "ДТЕК Західенерго" та Бурштинській ТЕС.

 

Кандидат на посаду міністра фінансів Сергій Марченко свого часу був заступником глави адміністрації президента, а також заступником міністра фінансів Сергій Марченко.

 

Як повідомляла "УМ", пан Ємець подав у відставку ще тиждень тому, оскільки, за даними багатьох нардепів від монобільшості, не зміг налагодити роботу відомства і нібито злякався відповідальності під час боротьби з поширенням коронавірусу в Україні.

 

Все, що зміг запропонувати пан Ємець у цій ситуації, так це лише введення надзвичайного стану в країні. Але наразі керівництво держави вже не розглядає такий сценарій. 

 

Уряд Дениса Шмигаля було призначено Радою 4 березня.