Аваков каже про повернення з-за кордону сотень тисяч українців

22:19, 28.03.2020
Аваков каже про повернення з-за кордону сотень тисяч українців

Аваков не поставить поліцейського біля кожного українця, який підписав зобов'язання про самоізоляцію.

Міністр МВС Арсен Аваков закликає політиків не спекулювати на темі повернення громадян додому та не перекручувати факти.

 

За його словами, в Україну повернулися з-за кордону сотні тисяч українців, всі вони підписали зобов’язання про самоізоляцію, але «біля кожного поліцейського не поставиш».

 

Про це повідомляє Департамент комунікації МВС у суботу ввечері.

 

«Останнім часом ми маємо багато спекуляцій навіть від досвідчених політиків, коли вони фальсифікують факти і видають брехню за правду. «Ви закрили кордони України для своїх громадян, а значить порушили Конституцію». Це брехня. Ми закрили регулярні сполучення між країнами. Але будь-який громадянин України може прийти до кордонів України і ми його приймемо», - цитують слова Авакова у МВС.

 

На думку міністра, найбільшим злочином зараз є порушення режиму карантину. За його словами, під час перетину кордону всі українці підписували зобов’язання про самоізоляцію. Наразі поліція має всі бази даних і поступово контролює дотримання режиму.

 

«За останні декілька тижнів сотні тисяч людей повернулись в Україну, всі підписали зобов’язання про самоізоляцію.Давайте біля кожного поставимо по поліцейському? У нас немає стільки поліцейських. Якщо, наприклад, 200 тисяч осіб не будуть дотримуватися самоізоляції, то ніякої поліції на них не знайдемо, в нас немає стільки людей. Якщо суспільство буде розуміти правила, а поліція буде лише це контролювати надзвичайні випадки, то тільки так це буде працювати. Поліція має всю базу громадян, які перетнули державний кордон, і ми контролюємо цю ситуацію. Йдуть перевірки, дзвінки. Якщо люди це будуть ігнорувати, то тоді буде штраф або ж кримінальна відповідальність», - заявив Арсен Аваков.

 

За його словами, порушники карантину наражають на небезпеку не лише себе, але й своїх рідних і оточуючих.

 

І наголосив: «Поки нам не потрібен надзвичайний стан чи комендантська година, але карантин має бути максимально повним. Якщо доведеться ввести комендантську годину, як це вже зробили у низці європейських країн, то доведеться вводити й надзвичайний стан».  

 

Міністр повідомив, що в наступні дні ще будуть авіарейси з дальніх країн, щоб забрати всіх наших громадян.

 

«Але буде інший режим перевірок та примусова обсервація. Ми зробили режим пропуску більш жорстким для наших громадян, користуючись досвідом 15 країн –партнерів», - попередив Арсен Аваков.

 

Міністр нагадав, що в рамках надзвичайної ситуації напрацьований механізм, коли за вказівкою головного санітарного лікаря поліція в разі необхідності примусово ізолює хворого.

 

Також керманич МВС зауважив, що рівень злочинності по всіх статтях знизився в Україні на 30%, однак активізувалися шахраї, "але такі злочини – не системні".

 

Як повідомляла «УМ», напередодні міністр інфраструктури Владислав Криклій стверджував, що лише близько 100 тисяч українців повернулися після закриття повітряного простору та кордонів до України.

 

Президент Зеленський пообіцяв закрити державний кордон на в’їзд до кінця дня 27 березня.

 

Це спричинило чималі черги на пунктах пропуску в п’ятницю (переважно на кордоні з Польщею), оскільки чимало заробітчан і туристів поспішали повернутися в Україну.