Гончарук не хоче бути крайнім і заперечує службову недбалість

22:09, 23.03.2020
Гончарук не хоче бути крайнім і заперечує службову недбалість

Олексій Гончарук каже, що його уряд робив усе можливе для боротьби з коронавірусом. (Фото з ФБ-сторінки Олексія Гончарука)

Експрем’єр-міністр України Олексій Гончарук відреагував на обвинувачення у службовій недбалості його уряду під час вжиття заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусу в Україні.

 

Зокрема, на своїй сторінці у Facebook Олексій Гончарук присвятив цьому кілька постів у понеділок ввечері.

 

«Мені казали, що система почне «доганяти», але не думав, що так швидко. «Вражаюча оперативність» правоохоронних органів. Вони б так з корупцією боролися і злодіїв ловили, а не COVID-19 на Гончарука списували», - написав експрем’єр в одному з постів.

 

Так ексглава Кабміну відреагував на те, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура 23 березня повідомила про кримінальне провадження за фактом «службової недбалості» посадовців Кабінету міністрів періоду нещодавнього прем’єрства Олексія Гончарука.

 

У САП вказують, що його уряд буцімто не зреагував на лист від РНБО про обмеження експорту та реекспорт продукції, придатної для «реалізації протиепідемічних, профілактичних та лікувальних заходів на території України з метою недопущення поширення випадків захворювання на короновірус COVID-19».

 

Натомість ексголова уряду вже в іншому пості зазначив, що 31 січня, у день отримання листа від голови Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова, він невідкладно скликав нараду та відреагував терміновим дорученням МОЗ, а також очільникам Міносвіти, Мінекономіки та МЗС.

 

Також Кабмін створив відповідний штаб, установив стан підвищеної готовності та розробив алгоритми дій на випадок коронавірусу в Україні.

 

За його словами, вже 3 лютого на засіданні уряду схвалили Національний план протиепідеміологічних заходів, спрямований на запобігання поширення 2019-nCoV. В якому, серед іншого, було і доручення вивчити можливість введення тимчасової заборони експорту у разі виявлення загрози дефіциту таких товарів в Україні.

 

Ексголова уряду зазначив, що заборону експорту планували ввести за умови діагнозу першого випадку.

 

«Крім того, ми ввели тимчасові обмеження та умови стосовно людей, які повертались з Китаю та поновили посаду головного санітарно-епідеміологічного лікаря країни, який і зараз координує роботу всіх медиків у країні. Ми були в постійному контакті з регіонами», – написав Олексій Гончарук і оприлюднив відповідні документи.

 

Він також додав, що станом на початок лютого розглядались три сценарії розвитку ситуації: сценарій без заражень в Украіні, сценарій з невеликою кількістю заражень та пандемія.

 

«Тож дії уряду мали бути відповідними до ситуації. На той момент жодного випадку зараження в країні не було. Тому заборону експорту планували за умови діагнозу першого випадку. Це сталось 3 березня, а вже наступного дня змінили уряд. Заборону нові урядовці ввели за тиждень, як ми й розглядали в одному зі сценаріїв. Зараз точно не найкращий час шукати «крайніх», – додав Гончарук.

 

Утім, наразі заступник генпрокурора - керівник САП Назар Холодницький зареєстрував кримінальне провадження за фактом можливої службової недбалості посадових осіб Кабміну.

 

Як повідомляла «УМ», уряд Гончарука було відправлено у відставку Радою 4 березня. Того ж дня нардепи обрали новий уряд, який очолив Денис Шмигаль.