У НАТО розкритикували Росію і Сирію у «невибіркових авіаударах» в Ідлібі

10:15, 28.02.2020
У НАТО розкритикували Росію і Сирію у «невибіркових авіаударах» в Ідлібі

США і НАТО розкритикували Сирію, Росію та Іран через атаку на турецькі сили у сирійській провінції Ідліб.

 

Про це повідомляє DW.

 

Генсек НАТО Йенс Столтенберг звинуватив ВВС Сирії і ВКС РФ, які "підтримують їх" у сирійській провінції Ідліб в "невибіркових авіаударах". Про це повідомив представник генсека в п'ятницю, 28 лютого, за підсумками телефонних переговорів Столтенберга з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

 

Глава Північноатлантичного альянсу закликав Башара Асада і Володимира Путіна "припинити свій наступ, поважати міжнародне право і підтримати ініціативи ООН із мирного врегулювання".

 

"Він закликав всі сторони сприяти деесклалації такої небезпечної ситуації і уникнути подальшого погіршення жахливої гуманітарної ситуації в регіоні", - заявив представник Столтенберга.

 

На критичну ситуацію в Ідлібі також відреагували і в Держдепі США, покладаючи частину відповідальності на Іран.

 

"Ми підтримуємо нашого союзника по НАТО - Туреччину - і як і раніше закликаємо до негайного припинення цього огидного наступу, здійснюваного режимом Асада, Росією та силами, що підтримує Іран", - підкреслюється у заяві представника американського зовнішньополітичного відомства.

 

У свою чергу Президент Туреччини Реджеп Ердоган провів термінову нараду з питань безпеки після того, як в сирійській провінції Ідліб загинули щонайменше 33  турецьких військовослужбовців, повідомляє Анадолу і Tele1. 

 

 

Також повідомляється, що за останні 17 днів війська Туреччини "нейтралізували" 1709 елементів режиму Асада в ході операції в провінції Ідліб.

 

Керівник управління зв'язків з громадськістю адміністрації турецького лідера Фахреттін Алтун розповів, що нарада пройшла в президентському палаці в Анкарі.

 

У нараді взяли участь міністр оборони Туреччини Хулуси Акар, глава МЗС країни Мевлют Чавушоглу, начальник Генштабу Яшар Гюлер і глава Національної розвідувальної організації Туреччини Хакан Фідан.

 

Зі свого боку,  ТАСС з посиланням на Міноборони РФ пише,  що турецькі військові, що потрапили під вогонь сирійських військ 27 лютого, перебували серед наступаючих бойовиків.

 

"27 лютого в районі населеного пункту Бехун під обстріл сирійських військ потрапили турецькі військовослужбовці, що знаходилися в бойових порядках терористичних формувань", - йдеться в повідомленні.

 

Зокрема, у міністерстві заявили, що угруповання терористів "Хайят Тахрір ан-Шам" (одна з назв забороненої в РФ організації "Джебхат ан-Нусра") у зоні деескалації "Ідліб" спробувала провести наступ по широкому фронту на позиції сирійських урядових військ.

 

У відомстві запевнили, що протягом доби російським Центром примирення ворогуючих сторін (ЦПВС) "постійно запрошувалися і підтверджувалися у турецьких колег координати місцезнаходження всіх підрозділів Збройних сил Туреччини, що знаходяться поруч із районами бойових дій терористів".

 

Згідно з координатами, переданими російському ЦПВС турецькою стороною підрозділів ЗС Туреччини в районі населеного пункту Бехун "не було і не мало перебувати", заявили в Міноборони.

 

За запевненням росіян, їхній "Центр примирення" перебуває в постійному контакті з турецьким Ідлібським координаційним центром, щоб виключити загрозу безпеці в результаті вогню сирійських військ, розгорнутих у зоні деескалації Ідліб.