Міністр Зоряна Скалецька житиме з евакуйованими у Нових Санжарах

08:30, 21.02.2020
Міністр Зоряна Скалецька житиме з евакуйованими у Нових Санжарах

Зоряна Скалецька під час евакуації українців з Уханю.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька вирішила приєднатися до українців,  евакуйованих з китайського міста Ухань через епідемію коронавірусу і поселених в обсервації, облаштованій у санаторії Нацгвардії у селищі Нові Санжари на Полтавщині.

 

Керівник МОЗ ухвалила таке рішення попри те, що 21 лютого її доньці виповнюється десять років.

 

Про це Зоряна Скалецька повідомила на своїй сторінці у Facebook в ніч на п’ятницю.

 

«Я прийняла рішення приєднатися до людей в обсервації. Разом з ними я проведу наступні 14 днів, в одному приміщенні, в тих самих умовах. Сподіваюсь, що моя присутність заспокоїть як тих, хто знаходиться в Нових Санжарах, так і решту країни», - пояснила своє рішення пані Скалецька.

 

За її словами, у МОЗ ретельно готувалися до евакуації та підготували безпечні умови перебування в обсервації, врахувавши всі стандарти ВООЗ та практику інших країн, які здійснили евакуацію своїх громадян з Китаю.

 

«Ще раз хочу наголосити: ці люди – наші співвітчизники, вони нам не чужі. Ми живемо в одній країні та мусимо дбати про їхнє здоров’я і безпеку. Те, що відбувалося сьогодні, та паніка і несприйняття, негатив та агресія дуже мене вразили. Ще більше вони вразили людей, евакуйованих з Китаю. Тому прошу вас висловити їм слова підтримки і подяки за те, що вони погодились провести в ізоляції два тижні задля безпеки нас усіх», - наголосила міністриня.

 

Вона також сподівається, що її персональна поведінка сприятиме втихомиренню ситуації та примиренню.

 

Керівниця МОЗ подякувала екіпажу літака, медикам і всій команді супроводу, «які добровільно озвались здійснити евакуацію та провести наступні 14 днів разом з усіма в ізоляції».

 

Окремий абзац Зоряна Скалецька присвятила доньці: «І ще хочу звернутися до своєї дочки, якій завтра (21 лютого – Ред.) виповниться 10 років. Доню, я тебе дуже люблю і дуже хотіла відсвяткувати цей важливий день з тобою. Але так сталося, що мені треба бути в цей день не вдома. Коли я повернусь, ми ще раз відсвяткуємо його з тобою. Обіцяю!».

 

Як повідомляла «УМ», мешканці Нових Санжар, дізнавшись, що евакуйованих осіб повезуть у санаторій МВС, почали мітинг із вечора 19 лютого, а вранці 20 лютого перекрили дорогу. Люди палили шини та дрова на під'їзді до медцентру, запалили барикаду перед автобусом, побили в ньому вікна.

 

Правоохоронці врешті решт відтіснили протестувальників у Нових Санжарах і завезли евакуйованих у медичний центр. Згодом поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом масових заворушень і насильства щодо правоохоронців у Нових Санжарах на Полтавщині.