Зеленський виключив прямі переговори з ватажками Л/ДНР

13:50, 15.02.2020
Зеленський виключив прямі переговори з ватажками Л/ДНР

Президент Зеленський виключив можливість того, що Україна вестиме "прямий діалог" із ватажками самопроголошених "республік" на Донбасі.

 

Про це він заявив у виступі на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

 

Зеленський заявив, що така ідея час від часу звучить від партнерів, як механізм домовленостей про  припинення вогню, але Україна не дасть на нього згоду.

 

"Потрібні дієві механізми, за якими припинення вогню відбудеться не на словах, а в реальному житті. Нас переконують, що таким дієвим механізмом є прямий діалог з так званою місцевою владою в ОРДЛО", - розповів він.

 

Президент пояснив, що готовий до діалогу до мешканцями ОРДЛО, але у іншому форматі: "Ми готові до діалогу з мирним населенням цих територій. Але не з тими, хто є невизнаним з точки зору міжнародного права, а отже, не може представляти місцеве населення".

 

Також, за його словами, треба включити до діалогу переселенців.

 

"Є ще щонайменше півтора мільйона донеччан і луганців, які були змушені покинути рідний дім. Саме тому ми ініціювали створення громадської діалогової платформи "Мир Донбасу", до якої вони мають бути залучені. Вони мають бути залучені до консультацій на мінському майданчику й брати активну участь в обговоренні свого майбутнього у складі єдиної України", - заявив він.

 

Окрім цього, він запевнив, що місцеві вибори в ОРДЛО в жовтні цього року не можуть бути проведені без дотримання безпекових і політичних умов і з порушенням Конституції України.

 

"Ми хочемо провести місцеві вибори на всій території України, включно з ОРДЛО, у жовтні 2020 року. Хотілося б, щоб і на території Криму. Але зробити це без елементарних безпекових і політичних умов, порушуючи Конституцію України та міжнародні стандарти демократичних виборів, є неможливим для нас. Особливо коли сьогодні російська сторона відкрито інформує весь світ, що в 2019 році на тимчасово непідконтрольних територіях України було видано 125 тисяч російських паспортів. Я казав у Парижі і повторюю ще раз: людям на Донбасі потрібні вибори, які будуть визнані Україною, всім світом легітимними. Вони не можуть бути такими, якщо пройдуть не за українським законодавством, під звуки пострілів та без контролю нашого кордону".