Захоплені в Азові українські кораблі відбувають з окупованої Керчі (фото)

13:49, 17.11.2019
Захоплені в Азові українські кораблі відбувають з окупованої Керчі (фото)

(фото: "Крим.Реалії")

Захоплені українські військові катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" в супроводі російської берегової охорони 17 листопада вивели з акваторії "Генмола" в Керчі.
 
Про це повідомляють "Крим.Реалії".
 
Катери в супроводі російських кораблів йдуть Керченською протокою в сторону Чорного моря, пише видання.
 
При цьому раніше помічник президента України Андрій Єрмак розповів про завершальний етап повернення в Україну трьох кораблів Військово-морських сил України, які захопила Росія із застосуванням зброї разом з екіпажами у листопаді 2018 року. Це повідомлення опублікувала в Фейсбуці спікер Зеленського Юлія Мендель.
 
А військовий експерт Юрій Бутусов повідомив, що повернення захоплених Росією в листопаді 2018-го двох українських катерів "Нікополь", "Бердянськ" і буксира "Яни Капу" відбудеться не сьогодні.
 
Передача захоплених катерів планується у відкритому морі біля східного узбережжя окупованого Криму в найближчі дні. Поки невідомо, чи поверне противник американські радіостанції "Харріс", якими були обладнані катери - це найсекретніша частина обладнання. Російська преса писала, що Росія не планує віддавати Україні боєприпаси, особисту зброю екіпажу, а також захоплену документацію.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва заявляла, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожували судити за законами Росії.
 
7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
Міжнародний трибунал з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм можливість повернутися в Україну, а також повернути кораблі.
 
7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, у рамках якого, зокрема, було звільнено 24-х полонених моряків.
 
4 листопада МЗС України направило Росії ноту з проханням повідомити, де і коли українські військові можуть забрати захоплені в Азові кораблі.