Рожкова: Переговори з МВФ заморожені через Приватбанк

13:33, 13.10.2019
Рожкова: Переговори з МВФ заморожені через Приватбанк

Перемовини України з Міжнародним валютним фондом про нову програму можуть стати на паузу через суперечку між державою і олігархом Ігорем Коломойським за контроль над ПриватБанком.

 

Про це заявила заступник голови Національного банку Катерина Рожкова, передає Reuters.

 

"Обговорення з МВФ наступного траншу фінансування заморожено через проблеми Приватбанку. Це для них і для міжнародної спільноти червона лінія", — сказала Рожкова. 

 

Вона попередила про "величезну небезпеку" для інвестиційного клімату України, якщо спір не буде врегульовано належним чином. Проблема ПриватБанку повинна бути вирішена не шляхом розрахунків з колишніми власниками.

 

"Це показує різницю між олігархічним впливом на банківський сектор в колишні дні і новим прозорим і незалежним банківським сектором", - сказала перший заступник голови НБУ.

 

Рожкова сказала, що була розчарована рішенням Зеленського залишатися осторонь від конфлікту, а не активно захищати рішення 2016 року.

 

"МВФ хоче сильний сигнал від уряду про збереження адміністративної незалежності ПриватБанку і незалежності Національного банку України", - наголосила вона.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Припустимо, Приватбанк повернуто колишнім власникам. Що далі?

 

Як повідомляла УМ, колишній секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що однією з головних причин його відставки є ситуація з можливим скасуванням націоналізації Приватбанку.

 

Як відомо, найбільший комерційний банк країни "Приватбанк" націоналізували наприкінці 2016 року. Раніше він належав олігарху Ігорю Коломойському.
 
Це рішення підтримували західні партнери та МВФ через надзвичайно поганий фінансовий стан банку і потребу влити в нього понад сотню мільярдів гривень.
 
Колишні власники банку наразі намагаються домогтись скасування рішення про націоналізацію у суді. Суд першої інстанції раніше вже задовольнив позов Коломойського і зараз справа перебуває на етапі апеляції.