Депутати нової Ради почали роботу зі скандалу через графік сесій

10:53, 02.09.2019
Депутати нової Ради почали роботу зі скандалу через графік сесій

(фото: прес-служба президента України)

У комітеті Верховної Ради з правової політики та правосуддя виникла суперечка щодо можливості початку другої сесії парламенту з 3 вересня, адже розглядати зміни до Конституції у другому читанні можна лише на наступній сесії після першого читання.  
 
Деякі депутати на засіданні комітету в понеділок вранці говорили, що й засідання комітету тоді проводити не можна, пише "Українська правда".
 
"Що стосується календаря планової роботи: ми з вами ще раз зустрінемося за планом у середу - до цього в нас засідання позапланове. У ніч на 29 серпня у нас було перше засідання комітету, сьогодні порядок денний визначений заявами народних депутатів - це не плановий збір", - сказала зокрема депутат від "Слуги народу", голова комітету Ірина Венедиктова.
 
За її словами, вона "почула тих депутатів, які відстоюють позицію, що неможливо повертатися до питання статті 80-ї - зняття недоторканності": "Тому я розумію ваші мотиви для того, щоб ми сьогодні не працювали в межах процедурних дій".
 
У свою чергу її перервав депутат Сергій Власенко від "Батьківщини": "Ви не маєте права коментувати дії народних депутів і говорити, хто що думає".
 
Власенко, а також Руслан Князевич від "Європейської солідарності" пропонували не проводити засідання комітету, а провести обговорення, але цю пропозицію підтримали 6 депутатів, а проти висловилися 14.
 
Власенко покинув засідання комітету зі словами: "Мій правовий досвід навчив мене, що не можна приймати участь у незаконних діях. Я вважаю ці дії незаконними, я не буду приймати участь сьогодні у засіданні комітету".
 
"Тебе позбавлять мандату", - сказав йому хтось із колег, але Власенко все ж пішов.
 
Руслан Князевич згодом заявив, що запропоновані "Слугою народу" законопроекти "міняють Конституційний лад".
 
Водночас заступниця голови комітету Ольга Совгиря ("Слуга народу") заперечила йому, на що Княхзевич заявив: "Мене не треба повчати. Чим передбачена дискусія щодо цього питання?".
 
Князевич також запропонував до розгляду питань, включених у порядок денний, звернутися до Венеційської комісії - але за висловилися 6 депутатів, а проти 15.
 
Пропозицію секретаря комітету Олега Макарова ("Голос") зняти з порядку денного комітету розгляд 80-ї статті Конституції теж не підтримали.