Україна в Гаазі обґрунтувала порушення Москвою Конвенції ООН з морського права

13:51, 11.06.2019
Україна в Гаазі обґрунтувала порушення Москвою Конвенції ООН з морського права

Олена Зеркаль (фото: facebook.com)

Заступниця глави МЗС України Олена Зеркаль представила позицію України в першому усному раунді юрисдикційних слухань арбітражного трибуналу у справі України проти Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.
 
У виступі Олена Зеркаль навела перелік порушень росії за Конвенцією ООН, про що написала у Фейсбуку.
 
Зокрема, Росія протиправно збудувала міст через міжнародну протоку, утискає судна всіх країн, що прямують до українських портів чи з них, розкрадає українські енергоресурси в межах прав України на морських просторах, перешкоджає вилову риби українськими рибалками.
 
За словами Зеркаль, починаючи з весни 2014 року Росія викрала в України вже понад 9 мільярдів кубометрів природного газу.
 
У результаті дій Росії також суттєво скоротився український щорічний вилов риби.
 

 
"Ці порушення становлять у своїй сукупності суцільну зневагу міжнародного морського права з боку Росії", - заявила Зеркаль.
 
Вона підкреслила, що справа України не стосується суверенітету над Кримом, оскільки це питання - не оспорюється і є поза будь-якими сумнівами.
 
Зеркаль висловила впевненість, що Україна має право на розгляд цього спору трибуналом з морського права.
 
"Сьогодні ви побачите, чому Росії не вдасться уникнути вашої юрисдикції. Я переконана: заслухавши наші аргументи, ви погодитесь, що Україна уповноважена представити вам свою справу та прагнути правосуддя відповідно Конвенції", - сказала вона.
 
Зеркаль зазначила, щ попередні заперечення Росії не є результатом добросовісної оцінки юрисдикції арбітражного трибуналу.
 
"Замість того, щоб відповідати на аргументи України про порушення норм морського права, Росія намагається переформатувати спір", - сказала вона.
 
Як відомо, слухання в постійному третейському суді в Гаазі розпочалися в понеділок та триватимуть до п'ятниці.
 
У рамках слухань Україна відстоює своє право на судовий розгляд справи по суті.
 
Як писала "УМ",  на суді в Гаазі щодо фінансування тероризму на Донбасі Росія затягує слухання та вдає "голуба миру".