МЗС Росії прокоментувало рішення трибуналу щодо українських моряків

15:15, 25.05.2019
МЗС Росії прокоментувало рішення трибуналу щодо українських моряків

Міністерство закордонних справ Росії, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, виключило можливість задіяння передбачених Конвенцією ООН з морського права 1982 року процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року у районі Керченської протоки.

 

Про це йдеться в оприлюдненій заяві МЗС Росії.

 

"Як раніше неодноразово зазначалося російською стороною, заяви, зроблені як Росією, так і Україною, під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки", - сказано в заяві.

 

Як вказали в МЗС РФ, на цьому етапі не йдеться власне про розгляд претензій України.

 

"Під час подальшого арбітражного розгляду маємо намір послідовно відстоювати нашу позицію, у тому числі, відсутність у арбітражу юрисдикції розглядати цю ситуацію в світлі згаданих вище обставин", - додали в МЗС Росії.

 

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал зобов’язав Росію звільнити українських моряків.

 

Україна очікує від РФ швидкого виконання наказу трибуналу щодо звільнення моряків.

 

25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.