Екс-керівник Нацгвардії Юрій Аллеров затриманий за підозрою в розкраданнях на житлі військових

15:23, 14.05.2019
Екс-керівник Нацгвардії Юрій Аллеров затриманий за підозрою в розкраданнях на житлі військових

Справу проти Аллерова було відкрито за фактом можливого розкрадання в великих обсягах на житлі для військових (фото: МВС України)

Колишній керівник Національної гвардії України генерал-полковник Юрій Аллеров був затриманий правоохоронцями.
 
Його звинувачують у справі, пов’язаній із розкраданням понад 5 мільйонів доларів на будівництві житла для військових.
 
Аллеров командував Національною гвардією України з 30 грудня 2015 року по 7 травня 2019 року.
 
Між тим, детективи НАБУ проводять обшуки за місцем роботи та проживання окремих службових осіб Нацгвардії.
 
Як в ефірі розповів агент НАБУ Євген Шевченко в ефірі телеканалу ZIK, провадження було відкрито за фактом можливого розкрадання в великих обсягах на житлі для військових.
 
Сума перевищує 5 мільйонів доларів. 
 
"Там будувалися квартири на землі військової частини на Печерську. Потім їх поміняли на квартири у передмісті. Різниця між помешканнями, які мали отримати військовослужбовці, та, які згодом отримали, становить понад 5 мільйонів доларів", - розповів агент НАБУ.
 

 
За його словами, донька екс-командувача Нацгвардії Аллерова стала власницею однієї із квартир того ж забудовника, який "мав стосунок до афери".
 
При цьому Шевченко зізнався, що не пам’ятає назви цієї фірми, однак після уточнюючих питань журналістів, погодився, що це може бути "Укрбуд".
 
"Вона (донька, - ред.) не могла пояснити, звідки в неї такі статки, тому що ніколи не займалась бізнесом і не має великих доходів. У принципі, справу вели довго, майже півтора роки, проводились відповідні експертизи. Сьогодні це все дійшло до логічного завершення і генерал був затриманий десь годину тому", - розповів Шевченко.
 
Водночас, він зазначив, що, ймовірно, судове засідання, на якому Аллерову обиратимуть запобіжний захід, має відбутись уже завтра. Обвинувачення проситиме про арешт. Якщо ж йтиметься про заставу, то, на думку агента НАБУ, її розмір буде на рівні 100 мільйонів гривень.
 
"Скільки ж визначить суд - подивимось. Аллерову десь цю суму приблизно й закидають", - підкреслив Євген Шевченко.
 
Раніше на своїй сторінці у Facebook Євген Шевченко написав, що детективи НАБУ провели обшуки в Головному управлінні Національної гвардії України і затримали Аллерова. "Це значить, що зовсім скоро генерал-мародер отримає підозру, а згодом і, сподіваюсь, довготривалий термін ув’язення із конфіскацією", - написав Шевченко.
 
Між тим, як повідомляє прес-служба НАБУ, детективи антикорупційного бюро здійснюють обшуки за місцем роботи та проживання окремих службових осіб Нацгвардії, а також у низці приватних компаній.
 
"Слідча дія санкціонована і проводиться в ході розслідування корупційної схеми з нерухомістю, в результаті якої Головне управління Нацгвардії України, за версією слідства, втратило активи на 81,64 млн грн", - ідеться в повідомленні. 
 
Попередня правова кваліфікація - ч. 5 ст. 191 КК України, розслідування НАБУ веде з грудня 2017 року.
 
Обшуки здійснюються під керівництвом прокурорів Спеціалізованї антикорупціїної прокуратури.
 
Як повідомляла "УМ", ДБР розслідує інформацію про хабар Артему Ситнику.