Порошенко доручив ГПУ і СБУ оцінити дії суддів, які визнали націоналізацію «Приватбанку» незаконною

08:36, 19.04.2019
Порошенко доручив ГПУ і СБУ оцінити дії суддів, які визнали націоналізацію «Приватбанку» незаконною

(фото прес-служба Президента)

Президент України Петро Порошенко звернувся до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури з проханням перевірити правосудність рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо націоналізації "Приватбанку".

 

Таку заяву він зробив, підбиваючи підсумки засідання Ради національної безпеки і оборони щодо цього рішення, пише Радіо Свобода. 

 

Перед цим Порошенко підтримав пропозицію міністра юстиції Павла Петренка звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів для прискорення реформування і оцінки судів першої інстанції, в тому числі – Окружного адміністративного суду.

 

"Звертаюсь із проханням до Служби безпеки України, Юрій Віталійович (генеральний прокурор Луценко – ред.) – до вас, із проханням оцінити після завершення всіх необхідних судових процедур підстави для вивчення можливості порушення кримінальної справи за неправосудне рішення, яке було здійснене суддями, які винесли ці позиції, не втручаючись у аналіз цього рішення по суті", – сказав Порошенко.

 

Президент також доручив Міністерству закордонних справ поінформувати міжнародні організації – Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, представників країн "Великої сімки" – щодо, за його словами, "мотивації колишніх акціонерів і їх політичних представників для кроків із дестабілізації політичної ситуації" в Україні.

 

Водночас Європейський союз офіційно долучився до міжнародних партнерів, США та ЄБРР, щодо підтримки України у справі Приватбанку.

 

В оприлюдненій посольством США та ЄБРР заяві, яку підтримав Євросоюз, йдеться, що у 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду та Національного банку України націоналізувати Приватбанк на вимогу колишніх власників в якості єдиного ефективного методу захисту вкладників банку і стабільності фінансової системи.  

 

Міжнародні партнери заявляють, що продовжують підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектору України та будуть уважно стежити за розвитком подій у цій сфері.

 

Європейський союз окремо підкреслює, що судовий розгляд у справі повинен у повній мірі використовувати висновки приватного агентства Kroll, яке на замовлення НБУ проводило аудит 10-річної роботи Приватбанку.

 

Зокрема, агентство дійшло до висновку, що завдані Приватбанку збитки внаслідок шахрайських дій на користь екс-акціонерів Коломойського і Боголюбова сягають 5,5 мільярда доларів.

 

В НБУ наполягають, що розслідування агенції Kroll відповідало зобов'язанням України перед МВФ.

 

Як повідомляла УМ, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

 

В Нацбанку повідомили, що оскаржуватимуть це рішення.

 

"18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського прийняв рішення, яким встановив процедуру виведення неплатоспроможного ПриватБанку з ринку за участю держави, такою, що порушує норми чинного законодавства", повідомляють у Національному банку. 

 

"Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та прийнятих рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність", - повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

 

Національний банк запропонує Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів України з приводу подібних судових практик, що наносять шкоди міжнародному іміджу України.

 

"Міжнародні партнери України неодноразово наголошували, що націоналізація ПриватБанку була важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності. Рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанку за участю держави приймалось відповідно до норм діючого законодавства, було підтримане РНБО та Урядом України з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Законність рішень очевидна і зворотна процедура у цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. Після виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави, ПриватБанк повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком та частиною стабільної і прозорої банківської системи", - зазначила перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова.

 

Національний банк нагадує, що рішення про визнання ПриватБанку у грудні 2016 року неплатоспроможним та його подальше виведення з ринку за участю держави ґрунтувались на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від’ємного значення. Нестача в капіталі Приватбанку була виявлена за результатами стрес-тестування і підтверджена результатами інспекційної перевірки та незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією.

 

Оскільки колишні акціонери банку не виконали взяті на себе зобов’язання з фінансового оздоровлення банку, про що особисто запевняли у своєму письмовому зверненні, Національний банк визнав ПриватБанк неплатоспроможним та звернувся до Уряду з пропозицією набути права власності на акції банку.