«Схеми» показали візитерів ізраїльського офісу Коломойського

08:46, 18.04.2019
«Схеми» показали візитерів ізраїльського офісу Коломойського

(Радіо Свобода)

Напередодні другого туру виборів президента України журналісти програми "Схеми" встановили, хто навідується до олігарха Ігоря Коломойського в Ізраїлі напередодні того, як буде обраний президент України.

 

"Схеми" вирушили до Ізраїлю в Герцлію, куди олігарх перебрався з Женеви, і там, у невеликому курортному містечку під Тель-Авівом, журналістам вдалося відшукати його офіс.

 

Бізнес-партнер кандидата в президенти Володимира Зеленського по "95 кварталу" Тімур Міндіч, міський голова Харкова Геннадій Кернес, гендиректор "1+1" Олександр Ткаченко і народні депутати від партії "Відродження" Віталій Хомутиннік і Андрій Шипко у квітні відвідували ізраїльський офіс олігарха Ігоря Коломойський.

 

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях" (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу "UA:Перший") "Бенефіціар".

 

Журналісти зафіксували, як 5 квітня Тімур Міндіч виходив із будівлі в місті Герцлія, де розташований офіс олігарха Ігоря Коломойського. Міндіч був у компанії з Михайлом Кіперманом – бізнесменом умовної групи "Приват", лідером якої вважається олігарх. Вдруге "Схеми" помітили Міндіча в тому ж бізнес-центрі за тиждень – 11 квітня – на балконі, на якому раніше на фото для місцевого видання позував Коломойський і завдяки якому "Схемам" вдалось ідентифікувати офіс.

 

На наступний день, 12 квітня, журналісти помітили його вже на виході з будівлі. Але не самого, а у компанії депутата від партії "Відродження" Андрія Шипка. Міндіч – соратник Ігоря Коломойського, він має частку у наближених до нього медіаструктурах. Також Міндіч є співвласником "Студія Квартал-95". Раніше журналісти "Схем" розповідали про його візит на день народження Коломойського у Женеві в лютому 2018 року.

 

Гендиректора "1+1" Олександра Ткаченка "Схеми" зафіксували в той же день, коли в офіс приходив Тімур Міндіч – 5 квітня. Телеменеджер проводить у будівлі більше від трьох годин. Наступного разу знімальна група помітила Ткаченка ввечері 14 квітня, коли він заходив до будинку, де мешкає Ігор Коломойський.

 

"Саме в ефірі "1+1" транслюються проекти студії "Квартал 95" і той самий серіал "Слуга народу", де головного героя грає Володимир Зеленський у образі Василя Голобородька", – йдеться у розслідуванні.

 

За час спостереження "Схем" за офісом Коломойського в Герцлії, до нього навідувались двоє народних депутатів від партії "Відродження". Вищезгаданий Андрій Шипко навідувався в офіс 11 і 12 квітня.

 

Його соратник – депутат Віталій Хомутиннік, член комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Він виходив з бізнес-центру 11 квітня – синхронно із Шипком.

 

"Того дня, та наступного, у Верховній раді відбувалось пленарне засідання", – йдеться у розслідуванні.

 

До будівлі, де розташовується офіс олігарха, приїздив також міський голова Харкова Геннадій Кернес. Він був у компанії донедавна російського, а нині українського бізнесмена Павла Фукса.

 

"Схеми" звернулись до візитерів офісу із питанням, з якою метою вони зустрічались з олігархом. До ефіру ніхто з них не відповів.

 

У свою чергу Коломойський погодився коротко розповісти про своїх відвідувачів. Зокрема, щодо візиту Шипка олігарх сказав: "Він є мажоритарним депутатом на окрузі, де у мене є великий інтерес в підприємствах, які там розташовані. Це Нікопольський феросплавний і, по-моєму, Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат. Я там є акціонером. І він там народний депутат. І ми просто обговорювали питання локального характеру".

 

Щодо Хомутинніка заявив, що «ніколи не приховував що я симпатизую партії "Відродження" і депутатській групі "Відродження". Правильно? І депутати, які там розташовані вони мені теж небайдужі".

 

На запитання щодо візиту міського голови Харкова Кернеса олігарх в той же день, 15 квітня, зазначив: "Пан Кернес приїхав не сьогодні і не до мене, а він приїхав зі своїх медичних питань, а ми з ним давно не бачилися. Просто вирішили випити кави".

 

"Однак за інформацією наших джерел міський голова Харкова Геннадій Кернес прилетів до Ізраїля на один день", – йдеться у розслідуванні.

 

На запитання щодо Тімура Міндіча – бізнес-партнера Зеленського щодо можливого фінансування через нього кампанії кандидата-шоумена, олігарх відповів: "Міндіч не є афілійованою зі мною особою. І тому я за нього не буду говорити. Чи фінансував він безпосередньо… ну або якщо їхня компанія фінансувала, нічого страшного. Я не фінансував, і Міндічу гроші на фінансування не давав. І він особисто наскільки мені відомо теж особисто грошей не давав".

 

На запитання щодо можливого впливу на редакційну політику телеканалу "1+1" через візити гендиректора Ткаченка Коломойский заявив: "Зустрічі не можуть про це свідчити. Тому що спробуйте повпливайте на них. І, тим більше, я впливаю?… Ну немає такого. Це неможливо зробити".

 

Раніше "Схеми" розповідали, як екс-міністр енергетики і вугільної промисловості часів Януковича Едуард Ставицький, якого розшукують в Україні, в Ізраїлі двічі відвідував офіс олігарха.

 

Також "Схеми" зазначали, що бізнесмена Павла Фукса пустили до Ізраїлю. Хоча ще у грудні 2018 йому відмовили у в’їзді в країну, що підтверджував сам Фукс.

 

 

 

Як повідомляла УМ, Кандидат у президенти Володимир Зеленський за останні два роки щонайменше 11 разів літав до Женеви, коли там мешкав олігарх Ігор Коломойський, а після його переїзду в Ізраїль шоумен двічі бував у Тель-Авіві.