У G7 застерегли Авакова щодо «екстремістських рухів»

09:08, 23.03.2019
У G7 застерегли Авакова щодо «екстремістських рухів»

(Андрій Гудзенко/LIGA.net)

Радіо Свобода отримало підтвердження, що посли країн "Групи семи" (G7) адресували листа міністрові внутрішніх справ України Арсенові Авакову із застереженням щодо можливого зриву виборів і загрози діяльності "екстремістських рухів" в Україні.

 

Про це повідомляє у своїй статті журналіст Крістофер Міллер.

 

Як йдеться у статті, Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) отримало копії двох листів, підготовлених Групою послів G7 з підтримки реформ в Україні, до якої входять дипломати з Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та США.

 

У листі, адресованому Авакову від 15 березня, французький посол Ізабель Дюмон від імені своїх колег-послів написала, що "група G7 стурбована екстремістськими політичними рухами в Україні, насильницькі дії яких тривожать".

 

"Вони залякують українських громадян, намагаються узурпувати роль Національної поліції в гарантуванні безпеки виборів і завдають шкоди національній та міжнародній репутації українського уряду", – заявила Дюмон.

 

За словами дипломата, лист англійською та українською мовами відправили в Міністерство внутрішніх справ України того ж дня. Речник МВС Артем Шевченко підтвердив Радіо Свобода, що Аваков його отримав.

 

Журналіст Крістофер Міллер у своїй статті пише про "тонке, завуальоване посилання на "Національний корпус" і "Національні дружини" в листі, про який розповіла французька дипломат.

 

"Національні дружини" пов’язані з полком "Азов" (полк є автономною частиною Нацгвардії України – ред.) та партією "Національний корпус", які сповідують праворадикальну ідеологію. "Нацдружини" називають своєю метою забезпечення порядку на вулицях, але саме вони неодноразово вдавалися до силових методів.

 

15 березня у ЗМІ з посиланням на невказані джерела з’явилася інформація про те, що посли країн "Групи семи" (G7) передали лист, адресований міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову, в якому буцімто висловлювали стурбованість ймовірністю зриву виборів в Україні.