Чому був відсторонений Зураб Аласанія: зловживав посадою та не показав Хресну ходу (оновлено)

12:02, 01.02.2019
Чому був відсторонений Зураб Аласанія: зловживав посадою та не показав Хресну ходу (оновлено)

Зураб Аласанія (фото: RFE/RL)

Достроково відсторонений з посади голови правління Суспільного мовлення Зураб Аласанія прокоментував можливу причину рішення Наглядової ради НСТУ.
 
Так, Наглядова рада звинувачує його в тому, що він не показав хресну ходу за єдину помісну церкву, засідання Генасамблеї ООН та один з економічних форумів, де був присутній президент.
 
"Не рішення, але частина проекту такого рішення НР, на якому НР базує відсторонення. Хоч би не палилися так відкрито...", - написав у Фейсбуку Зураб Аласанія, опублікувавши частину проекту рішення Наглядової ради, на якому базували його відсторонення.
 

У документі вказувалося, що Зураб Аласанія не організував мовлення каналу "UA:Перший" ні як "суспільно-політичного каналу", ні як "інформаційного та суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва", а тому "канал не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок у новинах)" перелічених подій за участю президента.   
 
Також зазначається, що голова Суспільного нібито неправильно зрозумів принцип "відсторонення від влади", що привело "до повної деполітизації новин", що "прямо суперечить місії "надавати достовірну та збалансовану інформацію про Україну і світ".
 
Разом з тим, профспілка НСТУ повідомила про факти зловживань з боку Зураба Аласанії.
 
Так, у листі Первинної організації ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" Всеукраїнської профспілки працівників сфери комп’ютерних та інформаційних технологій на адресу голови Наглядової Ради Тетяни Лебедєвої йдеться, зокрема, про "чисельні порушення трудового законодавства, розкрадання коштів, величезні зарплати та премії для керівництва та мізерні зарплати без належних надбавок для простих працівників, також про кумівство та призначення осіб без належної освіти та кваліфікації", пише ZIK.ua.
 

 
Як повідомляла "УМ", Зураб Аласанія був достроково відсторонений з посади голови правління Суспільного мовлення. Таке рішення прийняла Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України.
 
Виконувати обов’язки відстороненого з посади голови правління Суспільного мовлення Зураба Аласанії буде член правління НСТУ, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури Микола Чернотицький.