Агресія Росії на Азові: НАТО закликає Путіна вгамуватися

08:23, 26.11.2018
Агресія Росії на Азові: НАТО закликає Путіна вгамуватися

Провідні світові лідери не поспішають робити гучних заяв щодо російської агресії поблизу окупованого Криму

У НАТО закликали Росію вгамуватися після атаки і захоплення українських кораблів та військових при спробі потрапити до Азовського моря.

В Північно-Атлантичному альянсі закликають Росію дати дозвіл на безперешкодний рух Керченською протокою.

У НАТО теж закликають Росію вгамуватися.

Про це заявила речник Альянсу Оана Лунгеску на своїй сторінці у Twitter.

"НАТО повністю підтримує суверенітет України та її територіальну цілісність, включаючи її права судноплавства в територіальних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі у відповідності до міжнародного права", - написала вона.


Водночас міжнародна спільнота почала реагувати на провокації Москви.

Як повідомляє Європейська правда, у Конгресі США вже закликали Дональда Трампа притягнути Володимира Путіна до відповідальності через порушення міжнародного права в Азовському морі.

Про це заявив член Палати представників Конгресу США від Республіканської партії, співголова Українського конгресового кокуса Брайан Фіцпатрік.

"Кричуще порушення Росією міжнародного права в Азовському морі і її провокаційна атака на суверенітет України абсолютно неприйнятні. Росія повинна негайно відновити свободу пересування через Керченську протоку, щоб дозволити українським суднам вільно використовувати українські порти", - йдеться у його заяві про загрозу інтересам США.

Водночас на 18:00 за київським часом у США збираєть екстренне засідання ради безпеки ООН, щоб обговорити морський конфлікт Росії та України.

У Канаді закликали Росію звільнити українських бранців та засуджує дії агресора, пише Українська правда.

Про це міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд написала в twitter

"Канада засуджує російську агресію щодо України в Керченській протоці. Ми закликаємо Росію негайно знизити (напругу - ред.), звільнити захоплені судна і забезпечити вільний прохід. Канада незмінно підтримує суверенітет України", - йдеться в заяві глави МЗС Канади.

Водночас наразі немає реакції очільників країн-підписантів Будапештського меморандуму та Нормандської четвірки, про звернення до яких напередодні говорив Президент України.

Про підтримку територіальної цілісності та засудження дій Росії вде заявивли в Польщі, Естонії, Румунії, Угорщини, Латвії та інших.

Україна вже звернулася до Євросоюзу про розширення санкцій проти Росії через агресію та захоплення українських військових кораблів та екіпажу.

Нагадаємо, Петро Порошенко звернувся на РНБО до Верховної Ради, щоб ввести в Україні воєнний стан.

На борту захоплених Росією військових суднах було 23 особи, із них 6 поранених, 2 із них - тяжко. Достовірної інформації про їх стан наразі немає.