Павло Клімкін засудив цькування угорців за подвійне громадянство

18:39, 13.10.2018
Павло Клімкін засудив цькування угорців за подвійне громадянство

Клімкін категорично проти, "щоби показувати на угорців пальцем як на зрадників, або цькувати угорців, або звинувачувати їх у сепаратизмі" (Укрфото)

Міністр закордонних справ Павло Клімкін категорично засуджує публікацію списку українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали громадянство Угорщини, на сайті "Миротворець".
 
Про це він заявив в Ужгороді на спільній прес-конференції з головою товариства угорців України, народним депутатом Василем Брензовичем, повідомляє "Європейська правда".
 
Міністр зауважив, що робота в державних органах осіб з подвійним громадянством прямо заборонена законодавством. 
 
Водночас те, як були поширені списки порушників, є, на думку міністра, неприйнятним.
 
"Ми всі прекрасно розуміємо, що закони треба виконувати. У нас є стаття 19 закону про громадянство, а також стаття 19 закону про державну службу. Всі це прекрасно розуміють, і тут питань нема. Але я категорично проти, щоби показувати на угорців пальцем як на зрадників, або цькувати угорців, або звинувачувати їх у сепаратизмі", - пояснив він.
 
Клімкін окремо наголосив, що цей перелік українських угорців представлений на сайті, що містить список осіб, причетних до агресії проти України. 
 
"Мене турбує що з’являється порівняння угорців, які отримали друге громадянство, і злочинців, які борються проти України. Ми маємо чітко сказати, що це не одне й те саме", - заявив міністр, додавши, що йому не відоме джерело походження опублікованих даних.
 
Василь Брензович також заявив, що публікація списку шкодить іміджу України. 
 
"Наша країна виглядає в очах угорців як така, що не толерує угорську меншину", - пояснив він.
 
Нагадаємо, чергову кризу у стосунках між Україною та Угорщиною викликало відео із консульства в Береговому на Закартатті. На ньому зафіксовано, як присутнім видають угорські паспорти, вони складають клятку на вірність Угорщині, а присутніх попереджають, що українській владі про набуття громадянства іншої країни повідомляти не варто.
 
Міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто не визнав вини і пригрозив вислати українського консула, якщо Україна вишле угорського.
 
Україна в свою чергу оголосила консула Угорщини в Береговому персоною нон-ґрата і він залишив її територію. Угорщина також вислала консула України.
 
Український дипломат, якого вислали з посольства у Будапешті, вже повернувся в Україну.