НАБУ завершило досудове розслідування газової справи Олександра Онищенка

11:59, 27.07.2018
НАБУ завершило досудове розслідування газової справи Олександра Онищенка

Онищенка звинувачують в організації схеми по перепродажу купленого у держкомпаній газу своїм же фірмам за заниженими цінами (фото facebook.com/aleksandr.onyshenko)

Розслідування стосовно нардепа Олександра Онищенка, підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу, завершено.
 
Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.
 
Зазначається, що оскільки Онищенко перебуває за межами України, то про завершення розслідування повідомили його адвокатів.
 
"Через ті самі причини й у такий самий спосіб про процесуальну дію повідомлено й іншого співучасника корупційної схеми - фінансового директора товариств, підконтрольних злочинній організації", - йдеться в повідомленні.
 
Вказується, що наразі підозрюваним та їхнім захисникам надано доступ до матеріалів слідства для ознайомлення.
 
"Після цього буде складено обвинувальний акт для подальшого скерування до суду", - повідомили в НАБУ.
 
За версією слідства, в період з січня 2013 по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу, в розмірі понад 1,6 мільярда гривень, внаслідок чого "Укргазвидобування" зазнало збитків на більш ніж 740 мільйонів гривень.
 
Загалом до участі у "газовій схемі"  встановили причетність 29 осіб.
 
7 осіб, у тому числі народний депутат Олександр Онищенко, перебувають у розшуку, 12 обвинувальних актів стосовно 18 осіб скеровано до суду, із них щодо 7 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок.
 
Онищенка звинувачують в організації схеми по перепродажу купленого у держкомпаній газу своїм же фірмам за заниженими цінами.
 
5 липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Онищенка. На момент голосування нардеп уже втік за кордон.
 
Наразі він перебуває в національному розшуку. Оголошувати Онищенка в міжнародний розшук Інтерпол відмовився.
 
У квітні народний депутат Олександр Онищенко заявив, що готовий надати Національному антикорупційному бюро оригінали записів, які нібито доводять причетність президента України Петра Порошенка до корупції.