Депутат від «БПП» пропонує звільнити від люстрації колишніх КГБістів

20:45, 26.06.2018
Депутат від «БПП» пропонує звільнити від люстрації колишніх КГБістів

Микола Паламарчук у 2013 році відмовився приймати орден із рук Януковича (фото: khersonline.net)

Депутат Верховної Ради, член фракції Партії "Блок Петра Порошенка", Микола Паламарчук подав законопроект № 8525, який звільняє від люстрації колишніх працівників радянських спецслужб.

Відповідний законопроект опубліковано на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці повідомляється, що через люстрацію екс-КДБістів здійснюється дискримінація громадян за професійною ознакою - особи, які працювали чи, навіть, отримали освіту в сфері органів державної безпеки позбавляються права на участь в управлінні державними справами, доступу до державної служби.

При цьому в документі наголошується, що сучасні закони не враховують те, скільки часу при радянському режимі особи працювали або співпрацювали зі спецслужбами.

"Йдеться про осіб, які винні лише в тому, що жили й працювали в радянські часи, а люди, які працювали у силових відомствах, фактично визнаються злочинцями, у зв’язку з цим заходи, які до них застосовуються, за своєю жорстокістю та правовими наслідками відносяться до заходів кримінально-правового впливу", - продовжується у пояснювальній записці.

Таким чином, депутат Микола Паламарчук із "БПП" хоче, щоб усі колишні штатні працівники чи негласні агенти Комітету державної безпеки Радянського Союзу та союзних республік, Головного розвідувального управління Міністерства оборони СРСР, а також особи, що закінчили вищі навчальні заклади КДБ СРСР були звільнені від люстрації.

Наразі їх мають люструвати відповідно до статті 3 Закону України "Про очищення влади".

Як повідомляла "УМ", Петро Порошенко перед студентами підписав закон про запуск Антикорупційного суду.

Про що розповідають архіви КДБ, чиатйте в ексклюзивному матеріалі "України молодої".