Угорську мову Будапешт вимагає визнати офіційною в Україні

11:55, 25.06.2018
Угорську мову Будапешт вимагає визнати офіційною в Україні

Петер Сійярто озвучив позиції Угорщини щодо державної політики України та пригрозив заходами у відповідь (фото: ЕРА)

Міністр МЗС Угорщина Петер Сійярто вимагає офіційного статусу для угорської мови в Україні в населених пунктах, де проживає понад 10% угорськомовного населення.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню "Європейська правда".

"Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33% – то, звичайно ж, ми будемо опиратися", - заявив Петер Сійярто.

За його словами, Угорщина розуміє, що український уряд прагне знизити російський вплив в тому числі шляхом ухвалення відповідного закону про мову.

Однак такі заходи впливають і на угорську громаду.

"У мене одне питання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі – чи це "супутні руйнування", чи це так і планувалося – ваші дії б’ють по нас", - зазначив Петер Сійярто.

28 лютого Конституційний суд України визнав мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка неконституційним через грубі порушення під час процедури його схвалення.

Товариство угорців Закарпаття розкритикувало скасування мовного закону Ківалова-Колесніченка, заявивши, що рішення Конституційного суду України порушує права національних меншин.

Нагадаємо, Угорщина спробувала заблокувати засідання Україна-НАТО через протидію новому закону про освіту, згідно з яким старшокласники мають навчатися українською та завершити школу зі знанням державної мови.

Як повідомляла "УМ", представники угорської меншини зірвали консультації щодо закону про освіту в Україні.