Суд у справі Аркадія Бабченка: підозрюваний Борис Герман під арештом на 60 днів

22:11, 31.05.2018
Суд у справі Аркадія Бабченка: підозрюваний Борис Герман під арештом на 60 днів

Борис Герман у суді (Радіо Свобода)

Шевченківський районний суд Києва заарештував на два місяці Бориса Германа, якого підозрюють в організації вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

При цьому підозрюваному не дали можливості вийти під заставу.

Перед засіданням СБУ оприлюднила відео затримання замовника вбивства журналіста Бабченка, повідомивши, що головного підозрюваного в замаху затримали у Києві.

Ним виявився Борис Герман - виконавчий директор українсько-німецького підпиємтсва "Шмайсер", що виготовляє зброю, як стверджує його адвокат Євген Солодко.

Борис Герман і його роль

Сам Борис Герман пояснив в суді, що вів контррозвідувальну діяльність,оскільки його товариш, колишній громадянин України, який проживає в Москві, В'ячеслав Півоварник працює в приватному фонді президента Російської Федерації Володимира Путіна.

"Він відповідає за організацію терористичних актів на території України. Я пішов у контррозвідку і розповів їм цю інформацію. У СБУ дуже багато "кротів", в контррозвідці їх набагато менше, про цю операцію знає всього кілька людей ", - цитує його Еспресо.

Герман стверджує, що метою операції було виявити російську агентурну мережу в Україні і джерела її фінансування.

 
"Ми знали, що буде інсценування. Для того, щоб взяти інформацію з російського джерела, нам потрібно було зімітувати якусь діяльність. Ми отримали список з 30 людей і передали його контррозвідці ", - заявив він.
 
За словами підозрюваного, в Україні є зараз близько 100 кілерів - вихідців з Донецької та Луганської областей, які нібито працюють на РФ і "не мають моральних принципів і таким чином заробляють на життя". І ніби за час його співпраці з контррозвідкою ним особисто було виявлено багато способів доставки грошей на територію України з особистого фонду Путіна для повалення влади в Україні.
 
"Є у нас така партія "Розумна сила"- отримує звідти гроші, також в оточенні Пашинського є люди, які фінансуються цим фондом Путіна. Не знаю, чи фінансується звідти сам Пашинський", - заявив Герман.
 
Операція по залученню виконавця замаху на Бабченка Цимбалюка була проведена з розрахунком, що "він побіжить в СБУ".
 
"Всі прекрасно знали, що не буде ніякого вбивства", - запевняє Герман.

Прокуратура звинувачує
 
У своєму виступі на суді представник прокуратури звернув увагу на те, що Герман плутається у показах щодо структури підрозділів СБУ, з якими він нібито співпрацював.
 
"Підозрюваний не знає, що департамент контррозвідки входить саме до СБУ, це не окремий орган. Сам підозрюваний не розуміє, де він співпрацював. Те, що підозрюваний на даний час не надав покази, а тільки заявляє про причетність українських спецслужб до організації злочину підтверджує висновки слідства, що вказаний злочин організовано за допомогою представників Російської Федерації", - додав прокурор.
 
Під час засідання суду представник обвинувачення заявив, що прокуратурою буде встановлено на чиї вказівки діяв підозрюваний.
 
Замах на Аркадія Бабченка


Нагадаємо, ввечері 29 травня у Києві поліція повідомила про нібито вбивство відомого російського журналіста Аркадія Бабченка.

Наступного дня Служба безпеки України спростувала інформацію про убивство Аркадія Бабченка, пред'явивши світові журналіста живим та здоровим.

Сам Аркадій Бабченко неодноразово повідомляв про те, що його збираються вбити. Колеги з Росії написали, що у нього залишилися прийомні діти.