Авакова застерігають від захисту підлеглих у справі Євромайдану

19:28, 02.10.2017
Авакова застерігають від захисту підлеглих у справі Євромайдану

Ігор Бабич працевлаштувався у Департаменті громадської безпеки МВС.

Начальник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк  застеріг керівників правоохоронних органів, зокрема міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, від "захисту своїх" підлеглих у непроцесуальний спосіб в кримінальних провадженнях щодо Євромайдану.

 

Про це пан Горбатюк заявив під час брифінгу в понеділок.

 

За його словами, слідство у провадженнях щодо злочинів проти активістів Євромайдану зібрало достатньо доказів проти тогочасних правоохоронців, тому спроби дискредитації слідства є безпідставними.

 

Горбатюк зазначив, що злочини проти протестувальників 2013-2014 років чинились у різних формах, але найтяжчі наслідки спричинили побиття і вбивства на вулицях. Нині потерпілими у справі визнано понад 1500 осіб.

 

Наразі повідомлено про підозру організаторам – колишньому президенту Віктору Януковичу, міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, його заступнику Віктору Ратушняку. Але безпосередні накази "Беркуту" давали з департаменту громадської безпеки МВС.

 

"Приблизно 8 місяців тому ми вже повідомили про підозру одному з керівників того Управління Володимиру Гриняку, який був начальником управління департаменту громадської безпеки, а на сьогодні є керівником управління громадської безпеки Національної гвардії. Він не був відсторонений попри наше клопотання, і суд відмовив в обранні запобіжного заходу у вигляді арешту", – констатував пан Горбатюк.

 

За словами представника ГПУ, Гриняк використовує своє службове становище для впливу на досудове розслідування. Адже йому інкримінують координуючу дію в організації протидії протестним акціям, зокрема координацію штурму Майдану з 18 на 19 лютого; незаконне фінансування силовиків; забезпечення підрозділів для виходу на місце

 

Горбатюк наголосив, що використовувалися нелегальні кошти, "надані колишнім керівництвом держави для фінансування "беркутівців" та інших залучених підрозділів: під час кожних подій додатково видавалися кошти керівництвом за "хорошу роботу", так би мовити".

 

Представник ГПУ обурився, що МВС не допомагало розслідуванню й не провело службових розслідувань. І додав, що не лише Гриняка, а й Сергія Поготова, Ігоря Бабича та Анатолія Серединського з департаменту громадської безпеки МВС обґрунтовано підозрюють у причетності до застосування насильства на Майдані, хоча вони й не були на передовій, а координували дії.

 

Зокрема, про їхню причетність свідчать показання командирів спецпідрозділів та дані телефонних з’єднань із підрозділами "Беркута" 18-19 лютого 2014 року, під час розгону мирної ходи та штурму Майдану.

 

Так, Поготов тоді був першим заступником начальника департаменту громадської безпеки МВС – начальником управління, Серединський обіймав посаду начальника відділу організації служби громадської безпеки, Бабич був головним інспектором цього ж відділу.

 

"На сьогодні Поготов уже не працює в Нацполіції – а працює в відділі охорони "Нафтогазу", Гриняк керує управлінням громадської безпеки Нацгвардії, Бабич став керівником департаменту превентивної діяльності Нацполіції – це фактично той самий підрозділ, тільки він зараз змінив назву. Серединський став заступником Бабича у цьому ж департаменті", – повідомив Горбатюк.

 

І додав, що «зв’язки між ними й на сьогодні збереглися».

 

Цим особам інкримінують не лише координацію дій силовиків, а й підготовку дозволу Кабміну на застосування гранат посиленої дії, ввезених із Росії в якості допомоги (від гранат постраждали понад 200 осіб)

 

Горбатюк наголосив, що оприлюднити без шкоди для слідства може лише невелику частину доказів. Так, є показання командирів спецпідрозділів, зокрема і "Беркуту". Є показання, що Серединський і Гриняк брали участь у координації наступу на Майдан, брали участь у нараді, яку проводив під Жовтневим палацом розшукуваний Петро Федчук, заступник керівника київської міліції.

 

При цьому, полковник Гриняк керував зведеним загоном до кінця трагічних подій. 18 лютого було з’єднання Гриняка з Ратущняком, Поготовим і з командирами підрозділу "Беркут". Вказівки від керівництва передавалися і через Бабича і Серединського.

 

Зокрема, 18 лютого – під час активного насильства спецпідрозділів – Серединський координував дії семи підрозділів "Беркута", які призвели до побиття та вбивств протестувальників, Бабич координував три підрозділи "Беркута".

 

А в ніч на 19 лютого – під час штурму – вони також з’єднувалися з "беркутівцями": Бабич контактував із 9 регіональними командирами "Беркута", які були на місці подій, а Серединський дзвонив 6-м підрозділам "Беркута",

 

Доки Горбатюк наводив докази, Печерський райсуд Києва обрав для Поготова запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Суд також відклав розгляд кропотання прокуратури про обрання запобіжного заходу Серединському.

 

Як повідомляла «УМ», в понеділок під будівлею Печерського суду побилися активісти ГО «Майдан» та С14. Так, активісти ГО "Майдан" прийшли підтримати працівників поліції, а С14 виступали за те, щоб їх арештували.