Порошенко очікує від депутатів скасування недоторканності

11:23, 28.06.2017
Порошенко очікує від депутатів скасування недоторканності

Петро Порошенко перед пам'ятником Пилипу Орлику.

Президент України Петро Порошенко очікує на скасування депутатської недоторканності Верховною Радою вже найближчим часом.

 

Про це Порошенко заявив під час виступу з нагоди Дня Конституції України біля пам’ятника Пилипу Орлику в Києві у середу.

 

Зокрема, згадуючи про судову реформу, «що стартувала зі змін до Конституції рік тому», глава держави висловив сподівання, що найближчим часом Верховна Рада прийме у другому читанні відповідні законопроекти.

 

За його словами, конкурс до Верховного Суду перебуває на завершальній стадії і потребує нових процесуальних норм і правил. Тому Президент сподівається, що незабаром Верховна Рада їх прийме, "і ми будемо мати повне перезавантаження Верховного Суду України".

 

Важливість судової реформи Порошенко пояснив наступним чином: «Бо резонансні справи, рішучі кроки по боротьбі із корупцією, які зараз демонструє Генеральна прокуратура, Національне антикорупційне бюро нагадують всім нам про такий анахронізм як депутатська недоторканість».

 

«Відповідний мій законопроект змін до Конституції готовий. Вимагає він політичної волі від народних депутатів – раз і назавжди урівняти себе в правах з громадянами України. Так само, як ми зняли недоторканість з суддів. Ще раз наголошую, що я сподіваюсь, що народні обранці у недалекому майбутньому ухвалять відповідні рішення. Адже серед них, напевно, немає жодного, хто б не обіцяв скасування цієї недоторканності у своїх виборчих програмах», - цитує Петра Порошенка, прес-служба Президента України.

 

Глава держави також нагадав, що «українській конституційній думці понад 300 років», починаючи від «Пактів й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького» Пилипа Орлика 1710 року.